Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lekfull arkitektur men lite för tätt mellan husen - kvarteret Slottsgården får Borgåborna att tycka till

Från 2017
Stort byggnadsområde med färgfulla fasader.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Är husen en glad lek med linjer, färger och perspektiv eller byggda allt för nära varandra? De första invånarna har hur som helst redan gjort sig hemmastadda i Slottsgården.

En lyftkransarm svävar ännu över det nya kvarteret intill Konstfabriken. Gränder och gångstråk slingrar sig mellan de stora osymmetriska huskropparna.

Några hus är redan bebodda och parkeringshuset med sin glada fasad är i bruk.

Aila Aalto flyttade in i slutet av november och trivs.

- Min lägenhet är öppen och ljus, men visst blir det lite nära till grannarna i huset intill, säger hon.

Stort byggnadsområde med färgfulla fasader.
Bildtext Tre skilda hus på en och samma bild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den lekfulla arkitekturen får lovord. Allt som allt ska tio hus byggas i samma stil.

- Arkitekturen är verkligen kreativ och ger ett glatt intryck, ett underhållande intryck, säger Aalto. Men fasaden och fönstren var nog inte så här osymmetriska på de första ritningarna jag fick se av husen.

Precis som många andra som har flyttat in i Slottsgården är Aila Aalto från Borgå. Enligt byggbolaget Pohjola är tre fjärdedelar av dem som hittills har flyttat till bostadsområdet gamla Borgåbor.

På sociala medier har Borgåborna redan en tid tyckt till om Slottsgården. De största farhågorna har med hur tätt husen står intill varandra och hur stora de är. Över 300 bostäder ska byggas i kvarteret.

Stort byggnadsområde med färgfulla fasader.
Bildtext Aila Aalto har snart bott i sitt nya hem i en månad.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är en egen liten värld som öppnar sig inne i kvarteret bara ett stenkast från den vältrafikerade Alexandersbågen. Känslan är närmast intim och samtidigt väldigt storstadsaktig.

Särskilt mycket grönt verkar det inte att bli mellan husen men nog en hel del konst.

- Här ska vi snart skapa en upplyst gångled genom kvarteret, säger kulturchef Susann Hartman från Borgå stad. Trappuppgångarna får också en egen belysning.

I och kring kvarteret Slottsgården blir det en hel del offentlig konst. Konstnärerna och deras verk är utsedda och slutresultatet blir klart under sommaren.

Datorbild av bostadsområde
Bildtext Arkitekternas vision.
Bild: Yle

Det är första gången som kulturchefen rör sig inne i kvarteret.

- Här skulle jag nog bra kunna sätta mig ner med en kopp kaffe och njuta av helheten. Färgskalan är intressant, den är dämpad i ockra och bärgrötsrosa och så finns här en liten lekpark. Men visst är det tätt mellan husen.

Kontrasten till övrig stadsplanering blir påtaglig, då Borgå ports lådaktiga och gråa hus från 60- och 70-talen gränsar till Slottsgården.

- Jag är glad att de nya husen för med sig färger till stadsbilden. Det är bra med gammalt och nytt sida vid sida, säger Hartman.

Enligt byggbolaget Pohjola kommer bostadsområdet att vara färdigt i slutet av 2019.

Stort byggnadsområde med färgfulla fasader.
Bildtext Klart för jul i Slottsgården
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln