Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

72  000 undertecknade medborgarinitiativ: Konkurrensutsätt inte tjänster för personer med funktionsnedsättning

Från 2017
En äldre man kör en person i rullstol längs promenadstråket runt Metviken i Vasa
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ett medborgarinitiativ som motsätter sig konkurrensutsättning av tjänster för personer med funktionsnedsättning har samlat över 72  000 underskrifter, meddelar förbundet Kehitysvammaliitto.

Målet med medborgarinitiativet är att se till att nödvändiga tjänster som personer med funktionsnedsättning behöver hela livet inte omfattas av konkurrensutsättningen som definieras i lagen om offentlig upphandling.

Det kan till exempel handla om boendetjänster och tolkning.

Stödförklaringarna överlämnas till Befolkningsregistercentralen i morgon och själva initiativet överlämnas till riksdagens talman i mars–april.

Funktionsförmågan försämrats

Rent konkret kan konkurrensutsättningen av boendetjänster till exempel innebära att anställda som hjälper en person med funktionsnedsättning med bland annat personlig hygien, påklädning och mediciner byts ut.

Autism- och Aspergerförbundet har fått vetskap om fall där personens funktionsförmåga försämrats då deras assistenter bytts ut raskt efter en konkurrensutsättning, säger verksamhetsledaren Tarja Parviainen.

Enligt Parviainen kan små inbesparingar leda till ökade kostnader till exempel i specialistsjukvården eller rehabiliteringen. 

Källa: FNB

Diskussion om artikeln