Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Ville Vilén & Marit af Björkesten: Källskydd är inget ”tjafs” utan en del av den västerländska demokratin

Från 2017
Uppdaterad 05.01.2018 14:21.
Ville Vilen ja Marit af Björkesten vierekkäin
Bild: Yle/Jussi Nahkuri

Frågan om källskyddet och hur det fungerar blev igen hett debattstoff när Skatteförvaltningens generaldirektör kommenterade frågan i november 2017.

Generaldirektör Pekka Ruuhonen, som inom kort går i pension från Skatteförvaltningen, förundrade sig över att Yle vägrar att lämna över materialet om Panamaläckan. Enligt Ruuhonen är hänvisningarna till källskyddet bara ”tjafs”, eftersom Skatteförvaltningen inte är intresserad av källan utan av dokumenten.

Skatteförvaltningen har inte nöjt sig med att uttala sig, utan har också aggressivt försökt få Yle att bryta källskyddet genom att föra ärendet till domstol. Yle har med rätta vägrat att överlåta materialet.

Den första omgången i rätten slutade med förlust för skattmasen i augusti 2017 när Helsingfors förvaltningsdomstol förkastade Skatteförvaltningens krav. Ärendet ligger nu hos högsta förvaltningsdomstolen.

Frågan gäller en av grundbultarna i den västerländska demokratin, nämligen yttrandefriheten. En viktig del av den är källskyddet, eller anonymitetsskyddet, under vilket medierna vid behov kan låta bli att avslöja sina källor.

Det gör det möjligt att bland annat bevaka politiska och ekonomiska makthavares och myndigheters verksamhet och rapportera om dem. Självfallet ska medierna då följa sina egna etiska principer.

Skatteförvaltningen hävdar att källskyddet bara gäller själva källan och inte det överlåtna materialet. Påståendet är absurt. Enligt finsk lagstiftning, beslut från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och tolkningar av bestämmelserna om yttrandefrihet i EU:s rättighetsstadga gäller källskyddet nämligen både källan och materialet.

Ett element i den västerländska demokratin är att olika aktörer i samhället har olika uppgifter. Medierna sköter sitt och skattemyndigheterna sitt. Mediernas uppgift är inte att bistå myndigheterna utan att sköta sitt uppdrag som maktens vakthund.

Att rucka på källskyddet skulle vara ytterst exceptionellt. Det skulle dessutom ha betydande negativa konsekvenser både för Yles och andra finländska mediers verksamhet. Därför fortsätter Yles sin kamp för källskyddet.

Ville Vilén
direktör, ansvarig redaktör
Kreativa innehåll, Yle

Marit af Björkesten
direktör, ansvarig redaktör
Svenska Yle

På andra språk

Diskussion om artikeln