Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Lina Teir om flyktingkrisen: "Det är en prövning för varje enskild medborgare. När något så här stort händer - vad gör du då och vem blir du då?"

Från 2018
Uppdaterad 24.09.2018 13:18.
lina teir skrattar
Bildtext Lina Teir hålls frisk när hon får uttrycka sig och har skrivit många sånger om flyktingkrisen, för att den engagerar henne. "Vad vill du att vi ska minnas när vi tänker på idag?" lyder en rad i låten "Vi kommer minnas allt" från We See You-kampanjen.
Bild: Yle/Keijo Lehto

Lina Teir har besökt många olika läkare på grund av sina kroniska smärtor, men märkt att det som hjälper henne allra bäst är att få uttrycka sig.

Hon jobbar med att sjunga, spela, regissera och berätta, och säger att smärtorna försvinner när hon är i flow.

- Det blir ett tryck i kroppen när man inte får uttrycka sig, tror Lina.

Enligt henne finns det en stor kraft i att sätta ord på det som alla redan vet, men som ännu ingen vågat säga.

- Att kunna sätta fingret på det, säger hon. Det gör att det blir okej också för den som lyssnar.

Det är okej. Det är inte DIG det är fel på. Det är en del av upplevelsen, att vara mänska

― Lina om hur olika slags konst kan hjälpa

Lina tror att vi hoppar över många av våra känslor och att vi varken erkänner eller uttrycker när vi upplever sorg, till exempel. Hon har läst att mänskan har ungefär 40 sorger i sitt liv.

- Men hur många av dem tar vi egentligen itu med? undrar hon. Om vi aldrig berättar för någon om det som tränger på, så måste ju den energin ta vägen någonannanstans.

lina teir ses bakifrån på brygga
Bildtext När jag säger och känner det som är sant, och när jag gör det tillsammans med andra mänskor och ser dem i ögonen - då lättar allting, säger Lina Teir.
Bild: Yle/Roy Fogde

Men det finns också saker som gör för ont att säga högt eller ens tänka. Enligt Lina handlar det om skam och skuld och då blir det ett sätt att överleva att aldrig formulera saken eller nämna den vid namn.

- Och det är då det sätter sig i kroppen istället.

Det märkte Lina bland annat då hon prövade på rosenmetoden, i jakten på att få bukt med sina mystiska, kroniska smärtor.

- Kort sagt så trycker en sådan terapeut på olika ställen på kroppen, så att gamla minnesbilder dyker upp, från situationer man förträngt i livet.

Vid en av behandlingarna kom Lina plötsligt ihåg hur hon mobbades i högstadiet och tvingades hoppa jämfota genom hela skolkorridoren, för att klassens pojkar bundit ihop hennes skosnören med varann.

- När jag hoppade förstod jag inte alls att jag var mobbad, säger Lina. Jag bara gapskrattade och låtsades att det var jättekul.

Men nu, då minnet dök upp för första gången på över 20 år, så blev det en lättnad för Lina att kunna erkänna att hon egentligen varit ensam, ledsen och förvillad när hon hoppade jämfota - och inte glad alls.

Det är en befrielse att våga känna det som är sant

― Lina
blommor och skog
Bildtext "Jag är långt borta från mig själv, kommer jag nära blir jag rädd. Där inne i mig själv är allt så mörkt, jag är inte beredd. Jag springer långt ifrån mig själv, men när jag stannar är jag där. Hack i häl med mig själv finns allt jag aldrig vågat. Aldrig vågat känna." (Rader ur låten "Till slut så är jag våren" av Lina Teir.)
Bild: Yle/Roy Fogde

Den som inte uttrycker sig själv kommer till slut att implodera, tror hon.

- Det blir depression, negativa tankar och självskadebeteende, säger Lina som länge trodde att ingen kunde tycka om henne.

Hon tog det som en slags tyst sanning.

Solen är gul, träd växer och ingen tycker om Lina Teir

― Lina minns sin självbild

- Och eftersom jag varken sade det högt eller ens erkände det för mig själv, så fanns det ju inte heller någon som kunde hjälpa mig att rätta till det här brutala missförståndet.

En berättelse som fastnat i bröstkorgen

Lina minns hur hennes kompis en gång beskrev sin känsla av att ha en berättelse som fastnat i bröstkorgen och att den berättelsen kunde stå ivägen ibland, när hon skulle förhålla sig till andra mänskor.

- Det var en så bra bild, säger Lina. Min kompis kunde inte bli fri förrän berättelsen lossnat från henne, men då den inte var mogen att berättas så måste hon ännu bära runt på den, i tysthet, bland folk.

- Och det påverkade hur hon förhöll sig till andra.

Lina har funderat mycket på precis det här, varför mänskor har så svårt att förhålla sig till varandra idag.

Många av hennes senaste sånger handlar om flyktingkrisen och hur många finländare vänder sig ifrån dem som behöver vår hjälp istället för att gå dem till mötes.

- Vad beror det på? undrar Lina. Är det de här tysta, hemliga berättelserna som folk bär omkring på, som gör att man hellre stänger in sig i sin egen bubbla än befattar sig med andra mänskor som faktiskt behöver oss?

lina teir pratar
Bildtext Lina Teir var med om att starta We See You-kampanjen på sociala medier och hon säger att flyktingkrisen varit en prövning för hela samhället och varje enskild medborgare. När något så här stort händer, säger hon, vad gör du då och vad blir du då?
Bild: Yle/Keijo Lehto

Vad vill du att vi ska minnas när vi tänker på idag? Ditt namn kommer alltid finnas. Är du ryggradslös och svag?

― Ur låten "Vi kommer minnas allt" av Lina Teir
Den ofrivilliga solisten - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln