Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen preciserar kundsedelns funktion i valfrihetslagen

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 11:18.
Kirurg drar på sig skyddsutrustning i en operationssal.
Bild: Yle/ Jussi Kallioinen

Regeringen kommer att se över förslaget att låta vårdjättarna sköta en stor del av specialsjukvården med hjälp av kundsedlar.

Efter en remissrunda med drygt 700 svar kommer bestämmelserna kring kundsedlarna att preciseras så att specialsjukvården inte kommer att hotas.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet ska det betyda att också jouren i landskapens sjukhus kommer att tryggas genom bestämmelserna.

Trots att kundsedlar automatiskt inte kommer att erbjudas för specialsjukvård ska landskapet ändå enligt planerna vara tvungen att erbjuda en kundsedel till icke-brådskande specialsjukvård om de inte själva kan erbjuda tjänsten inom en rimlig tid.

Den nya linjen i valfriheten innebär att landskapen själva får bestämma vilka specialsjukvårdsområden de vill erbjuda. Utöver allmänläkare måste det finnas åtminstone två olika specialiserade läkare i landskapens vårdinrättningar.

Då landskapen fattar beslut om dessa tjänster skulle de vara skyldiga att beakta det lokala vårdbehovet, fungerande vårdkedjor samt en jämlik tillgång till tjänsterna i landskapet.

Det slutliga lagpaketet som behandlar valfriheten inom vården lämnas över till riksdagen senast i början av mars 2018.

Källa: Yle Uutiset

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen

Sipilä: Regeringen enig om hur valfriheten i vården ska skötas

Tonläget mellan regeringspartierna skärptes under dagen.

Diskussion om artikeln