Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ensamma känner sig ännu ensammare under julen

Från 2017
Uppdaterad 24.12.2017 10:12.
En pensionär som bor ensam står vid dsikhon i sitt kök.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Jeff Gilbert / Alamy

Åbo svenska församling har inför julen gjort ett upprop: När har du senast besökt en person som bor ensam?

– Julen är ofta upptrissad som en familjefest. Den som i vanliga fall kan klara av sin ensamhet, de upplever då att ensamheten blir en belastning, säger diakoniprosten Johan Mullo från Åbo svenska församling

Enligt Mullo är varje ensam människa en för mycket. Men det finns en skillnad mellan dem som gör något åt sin ensamhet och dem som inte gör något.

Mullo tar som exempel en dam som han ganska ofta hälsar på, men som skulle vilja att han kommer mycket oftare än så.

– Jag har sagt henne att hon har alternativ, men många människor är rädda för att gå ut. De är rädda för att ta kontakt och stannar inne och lider ensamma i sin ensamhet.

Är Facebook och tv viktigare än att besöka någon?

Ändå vet ingen att många sitter hemma och känner sig ensamma.

– Jag tror att alla människor har en längtan efter kontakter och att bli sedda.

Vad är det som hindrar oss från att besöka någon som vi vet att är ensam?

– Det kan förstås vara en person som du har problem med. Men ofta inbillar vi oss att vi har jättemycket att göra, att vi inte hinner med. Så matar vi den tanken, men det är en prioriteringsfråga. Vad vill du göra med din tid?

Mullo har ingen tv hemma, utan hinner istället med mycket annat.

Det räcker med att finnas till hands och lyssna

Men Johan Mullo poängterar att det egentligen inte handlar om märkvärdiga saker.

– Det är att du möter en människa. Då blir ensamheten mindre. Jag tror att vi är bekväma, och vi är rädda för att vi ska råka ut för mera jobb.

Om du är rädd för att besöka människor, då ska du jobba på radion

I sitt arbete har Mullo en besökslista, och han träffar många som är ensamma. Ofta räcker det med att finnas till hands och lyssna.

Då man gör ett besök hos en ensam person kan man vara rädd för att besöket skulle förpliktiga till fler besök, kanske under en längre tid. Hur ska man tänka då?

– Min tid är begränsad den också. Men de flesta besök leder till följdbesök. Då gäller det bara att försöka få in det i sitt program. Sluta upp att läsa din Facebook, och besök folk istället. Om du är rädd för att besöka människor, då ska du jobba på radion, säger Mullo med ett skratt.

Man måste själv vara aktiv

Tidigare organiserade församlingen besök av personer som anmält att de kunde tänka sig att besöka ensamma. Den verksamheten kunde startas igen, men det gäller att själv vara aktiv och ta kontakt - både om man vill besöka någon och om man vill ha besök.

– Vi får veta om folk som är ensamma via förrättningarna som vi har, och så ringer folk till oss och säger att mamma eller pappa ligger på sjukhus eller är hemma och är ensamma. Men vi känner inte till alla.

Julen är en familjehögtid, men familjen kan vara ett brett begrepp. Åbo svenska församling ordnar traditionellt en julmiddag för ensamma och för mindre bemedlade.

Flera samtalstjänster svarar under julhelgen

För den som är ensam finns dessutom flera samtalstjänster.

Kyrkans samtalstjänst erbjuder telefonjour, chattjour, nätjour och brevjour. Kontaktuppgifterna hittar du här.

Även Föreningen för Mental Hälsa i Finland har en krisjour som man kan ringa till, kontaktuppgifterna hittar du här.

Mannerheims barnskyddsförbunds telefonjour svarar också under julhelgerna på samtal från ensamma barn och ungdomar. Kontaktuppgifterna hittar du via den här länken.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln