Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varför sjönk lotsbåten utanför Borgå? Vraket undersöks åtminstone i ett halvår

Från 2017
Den förlista lotsbåten står nu på land.
Bildtext Så här såg det ut då man fick upp den förlista lotsbåten på land i tisdags.
Bild: Lehtikuva

Den lotsbåt som sjönk söder om Emsalö i Borgå tidigare i december bärgades och pumpades läns på tisdag kväll. Olycksutredningen blir klar tidigast efter sommaren.

Lotsbåten som sjönk på Finska viken vilar nu i en hall i väntan på undersökningar. Båten bärgades och pumpades tom på vatten på kvällskvisten i tisdags.

Veli-Pekka Nurmi som är chef på Olycksutredningscentralen säger att bärgningen förbereddes noggrant tillsammans med lotsbolaget Finnpilot.

Stort sjöräddningsfartyg i aktion till havs.
Bildtext Så här såg det ut under bärgningsoperationen.
Bild: Leif Rosas

Innan bärgningen dokumenterade man all information om den sjunkna båten.

– Dokumenteringen var viktig eftersom vi då kan utesluta möjliga skador som har kommit till under bärgningen, säger Nurmi.

Redan på stranden tog man den elektronik som sparar information om båtens tekniska status till vara. Elektroniken var en av de faktorer som gjorde bärgningen långsammare.

– Vi ville försäkra oss om att apparaturen och informationen inte förstörs av havsvattnet. Därför måste vi vara i kontakt med tillverkaren och ta elektroniken till vara enligt deras instruktioner.

Utredningen börjar redan innan jul

Enligt Veli-Pekka Nurmi från Olycksutredningscentralen kommer man åt att granska vraket redan innan jul. Utredningsgruppen har satts ihop och har samlat information från olika håll redan i ett par veckors tid.

Nu fortsätter jobbet.

– Gruppen jobbar ännu i månader innan bilden av händelseförloppet klarnar tillräckligt. Efter det har vi verktyg att göra en analys och dra slutsatser, säger Nurmi.

Han bedömer att utredningen är klar och offentlig tidigast efter sommaren.

lotsbåt i storm
Bildtext Arkivbild av en lotsbåt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Två kutterförare omkom för ett par veckor sedan då lotsbåten kantrade utanför Borgå, i närheten av lotsstationen på Emsalö.

Artikeln baserar sig på Miksi luotsivene upposi Porvoon edustalla? Hylyn tutkinta alkaa jo ennen joulua, ja kestää yli puoli vuotta skriven av Tuulia Thynell.

På andra språk

Diskussion om artikeln