Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Motorbåt drev på grund nära Iniö – två personer vinschades i säkerhet

Från 2017
Gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma.
Bild: Yle/Peter Petrélius

Sjöräddningen rapporterar om två räddningsuppdrag det senaste dygnet. Två personer drev på grund i svårt väder, men kunde räddas.

En motorbåt med två personer ombord drev på grund i närheten av Iniö strax före klockan 17. Nagu sjöbevakningsstations patrull, bevakningsfartyget Tursas båtpatrull och en sjöräddningshelikopter från Åbo ryckte ut.

Då den första enheten kom till olycksplatsen visade det sig att motorbåten hade drivit över grundet och befann sig på ett så svåråtkomligt ställe att patrullbåten inte kunde ta sig ända fram. Då sjöräddningshelikoptern anlände till platsen vinschades personerna i motorbåten i säkerhet och transporterades till Åbo. Inga personer kom till skada.

Nödraket i Virmo

Vid midnatt tog sjöräddningscentralen i Åbo emot en anmälan om en möjlig nödraket i Virmoviken. Hela viken söktes noggrant igenom med två enheter, men inga tecken på att någon skulle befinna sig i sjönöd upptäcktes.

Båda sjöräddningsuppdragen präglades av svåra väderleksförhållanden till följd av regn, mörker och hård vind. Sjöbevakningssektionen vill påminna alla båtfarare om att alltid förbereda sig inför utmanade förhållanden på havet. Farkosten och utrustningen bör alltid motsvara rådande förhållanden och speciellt vid grunda och steniga områden bör båtfarare alltid veta sin exakta position.

Sjöbevakningen påminner också om att den som obefogat avfyrar en nödraket utan att befinna sig i sjönöd gör sig skyldig till ett brott. Gränsbevakningsväsendet gör alltid en polisanmälan om obefogad användning av nödsignaler och kräver ersättning. Kostnaderna för enbart en kort efterspaning kan uppgå till flera tusentals euro.

Diskussion om artikeln