Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skott vid gränsen då ännu en nordkoreansk soldat hoppade av till Sydkorea

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 11:04.
Syd- och Nordkoreanska soldater bevakar varandra över gränsen mellan länderna.
Bildtext Det är ytterst ovanligt att soldater, eller någon annan hoppar av vid ländernas gräns. I år har ändå sammnalgt 15 personer tagit sig över gränsen.
Bild: EPA-EFE/KIM HEE-CHUL

Bara några veckor efter att en nordkoreansk soldat skottskadades allvarligt då han tog sig över gränsen till Sydkorea har en ny dramatisk incident med en avhoppare ägt rum.

Enligt sydkoreanska medier gick en Nordkoreansk soldat natten torsdag plötsligt fram ur tät dimma till en sydkoreansk gränspost och bad om asyl.

Kort efter att avhopparen hade omhändertagits närmade sig en grupp nordkoreanska soldater gränsposten, troligen på jakt efter avhopparen.

De sydkoreanska soldaterna ska då ha öppnat eld och avfyrat kring 20 varningsskott i de nordkoreanska soldaternas riktning tills de drog sig tillbaka.

Skottlossning ska ännu ha hörts från den nordkoreanska sidan om gränsen men enligt Sydkorea ska skotten inte ha varit riktade i landets riktning.

Fjärde soldaten att hoppa av

Ytterst få avhoppare från världens mest isolerade och mest diktatoriska regimer tar sig till Sydkorea över den så kallade demilitariserade zonen som utgör ländernas gräns.

Trots sitt namn är zonen bland de mest bevakade och militariserade gränserna i världen.

Sydkoreanskt artilleri K55 vid gränsen till Nordkorea.
Bildtext Sydkoreanskt artilleri vid gränsen till Nordkorea. Den demilitariserade zonen, som gränsen kallas, bevakas av tusentals tungt beväpnade soldater på båda sidorna och är dessutom det mest tätt minerade området i världen.
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Största delen av de Nordkoreaner som flyr landet gör det därför via Kina.

Soldaten som kom över gränsen natten till torsdag är ändå redan den fjärde i år att riskera livet i den demilitariserade zonen för att ta sig till Sydkorea.

Den mest dramatiska av de fyra incidenterna skedde för någon vecka sen då en flykt med militärjeep slutade i skottlossning som nästan kostade avhopparen livet.

Nyhetsvideor: Här flyr soldaten från Nordkorea - Spela upp på Arenan

Förutom soldaterna har elva andra tagit sig över gränsen.

Förändrade förhållanden?

Det är oklart vad som har lett till att allt fler Nordkoreaner är villiga att försöka ta sig över gränsen.

Sydkorea utreder varje avhoppares motiv och bakgrund noga, både av säkerhetsskäl och för att försöka ta reda på så mycket som möjligt om förhållandena i grannlandet.

Sydkoreanska myndigheter avslöjar ändå inte i regel avhopparnas berättelser för att göra det möjligt för dem att börja ett nytt liv i landet, och för att hemlighålla den information avhopparna ger.

Framförallt det stora antalet soldater som har hoppat av på sistone har lett till spekulationer om förändrade förhållanden inom Nordkoreas armé.

Armén har i allmänhet haft bättre förhållanden än resten av befolkningen.

Artikeln har uppdaterats 11:05. I en bildtext kallades de sydkoreanska bandkanonerna på bilden för stridsvagnar, då det egentligen är frågan om artilleripjäser.