Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bil plöjde in i folkhop i Melbourne - inte terrordåd, uppger polisen

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 15:01.
Vit tillbucklad bil på händelseplatsen i Melbourne.
Bildtext Vit tillbucklad bil på händelseplatsen i Melbourne
Bild: EPA-EFE/JOE CASTRO

Sammanlagt 19 personer skadades i en medveten bilattack mot fotgängare i centrum av den australiska staden Melbourne på torsdagen.

Fyra av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Polisen tror inte att det var fråga om ett terrordåd. Polischefen Shane Patton säger att polisen inte har några bevis eller underrättelser som skulle vittna om en koppling till terrorism.

Ambulanser rycker ut efter att en bil kört på flera personer i Melbourne.
Bild: EPA-EFE/KAITLYN OFFER

Bilen som användes i attacken var en vit cityjeep. Den misstänkta gärningsmannen är en 32 år gammal australisk medborgare av afghansk härkomst. Han har haft drogproblem och mentala problem och hade tidigare gjort sig skyldig till lindrig misshandel och trafikbrott.

Ögonvittnet Jim Stoupas säger att bilen körde i upp till 100 kilometer i timmen då den körde in i en korsning som var full av fotgängare.

Polisen grep också en 24-årig man som filmade händelsen och som bar på en väska med tre knivar i. Polischefen Shane Patton säger att polisen inte vet om 24-åringen har kopplingar till 32-åringen, eller om han var inblandad i incidenten.

Gatan där en bil kört på personer i Melbourne.
Bildtext Bilen som mejade ner människor som väntade på att gå över gatan ska ha haft mycket hög hastighet, uppger vittnen till lokala medier.
Bild: EPA-EFE/KAITLYN OFFER

Till en början rapporterade man att det fanns två personer i den bil som rammade fotgängarna. Patton säger att gärningsmannen var ensam i bilen.

De gripna har inte åtalats.

Attacken ägde rum på Flinders Street som är en livlig gata som löper längs med floden Yarra.

I januari i år dödades sex personer och över 30 skadades då en man kört på fotgängare bara några hundra meter från platsen för torsdagens attack. Inte heller då var det fråga om ett terrordåd.

Källor: AP, Abc.net.au, Guardian, Reuters, Wikipedia.

Artikeln uppdaterades klockan 14.52 med fler detaljer och uppgiften att polisen inte har bevis för att det rörde sig om ett terrordåd. Artikeln uppdaterades klockan 15.48 med en bild på en tillbucklad cityjeep i Melbourne efter attacken.

Diskussion om artikeln