Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi firar julen på jobbet

Från 2017
Tre kvinnor på rad.
Bild: Michaela Rosenback / Björn Karlsson

När julaftonsmorgon gryr är det många som andas ut och njuter av lugnet. Men flera drar också på sig arbetskläderna och åker till jobbet. Här är några av julens arbetande hjältar som ser till att du får vård och service även om det står 24 december i kalen

En barnmorska, en flygplatsvärd och en butiksanställd. Möt några av dem som firar julen på jobbet.

Susanna Wahlberg: 26 år
Bor: i Vasa
Jobbar: som barnmorska på Vasa centralsjukhus

”Jag jobbar för fjärde julen i rad. Jag ställer upp frivilligt eftersom jag inte har några egna barn och tycker att julen är deras högtid. Tror att många tänker likadant.

Jag jobbar som barnmorska på BB och förlossningen vid Vasa centralsjukhus. Där sköter jag förlossningar, eftervården och gynekologiska patienter på bäddavdelningen. På julafton är jag i förlossningssalen.

De som kommer dit är verkligen bara de som ”måste”, alltså de som ska föda.

Ofta är de lite besvikna med tanke på datumet, men de brukar nog fort komma över det och ser i stället det fina i situationen. Och för mig känns det jätteroligt att kanske få sköta en förlossning julen till ära.

På julafton brukar det vara väldigt mysigt på jobbet. Stämningen bland både personal och patienter är annorlunda än annars, lugnare på något sätt.

För mig känns det jätteroligt att kanske få sköta en förlossning julen till ära.

Susanna Wahlberg

Vi brukar ha knytkalas och försöker äta tillsammans om det bara är möjligt. Vi klär oss också lite juligare eller har juliga smycken.

Det jobbigaste med att arbeta under julhelgen är nog att vara borta från familjen eftersom de bor i Kristinestad. Jag tror att de är lite ledsna över att jag jobbar.

Men mitt pass börjar 14.00 så på morgonen hinner jag umgås med dem och äta julgröt. Och så tänker jag dricka glögg efter arbetsskiftet!”

Lotta Karppinen: 24 år
Bor: i Sibbo
Jobbar: med kundservice på Helsingfors-Vanda flygplats

”Det känns spännande att tillbringa natten till julafton på jobbet. Jag jobbar som Service Advisor på Helsingfors-Vanda flygplats och till mina arbetsuppgifter hör bland annat att hjälpa passagerare med självbetjäningsincheckningen, hålla koll på passagerarflödet i avgångshallarna och hjälpa transferpassagerare vidare till nästa flyg.

Jag har aldrig jobbat nattskift så här nära jul, men via kollegor har jag hört att natten till julafton brukar vara ganska lugn med små passagerarmängder.

Jag vet att jag kommer att få jobba med en trevlig kollega och vi har redan planerat in julmys med pepparkakor, glögg och julsånger. Så lite julstämning ska vi nog få till under natten. Vid sidan av jobbet då så klart!

Lite julstämning ska vi nog få till under natten.

Lotta Karppinen

Juldekorationerna på flygplatsen hängdes upp redan i början av november så på så sätt har stämningen funnits här redan länge. Och vi på kundservice-enheten brukar bära tomteluvor och ett nyckelband där det står ”We love Christmas”.

När jag går av mitt pass vid 07.00 på julaftonsmorgonen är planen att åka hem och sova några timmar innan vi åker iväg till min fästmans faster på julgröt. Och så vill jag hinna till kyrkogården för att tända ljus.

Julaftonskvällen firar jag hemma i Sibbo hos morföräldrarna. Vi äter gott, sjunger julsånger, delar ut julklappar och njuter av varandras sällskap.”

Julia Mattsson: 18 år
Bor: Karis/Helsingfors
Jobbar: på ABC i Karis

”I år firar jag jul vid butikskassan. Jag jobbar på Karis ABC med lite olika uppgifter och vi har som princip att man jobbar antingen jul eller nyår.

Jag är överlag ingen julmänniska så jag har inget emot att jobba. Dessutom finns det så många på min arbetsplats som har små barn så jag tycker de ska få fira jul tillsammans med dem.

Jag minns att jag själv uppskattade att fira jul med hela familjen när jag var liten.

Jag förväntar mig en arbetsdag fylld av julmat, julmusik, tomteluvor och väldigt få kunder. Kanske hinner jag äta lite julmat med familjen innan arbetsturen börjar klockan 16.45.

Annars tänker jag faktiskt hoppa över julen i år. När jag slutar vid 00.15 har ju nästa dag redan börjat.

Jag förväntar mig en arbetsdag fylld av julmat, julmusik, tomteluvor och väldigt få kunder.

Julia Mattsson

Min mamma är barnmorska så hon är van vid att jobba jul. Min familj är också medveten om att jag inte älskar julen så de förstår situationen.

Julafton är ju på en söndag i år så lönen fördubblas. Och så kvällstillägg på det.

Jag tror att det är många unga människor som lockas av just lönetillägget och därför tycker att det känns okej att jobba under en högtid som julen.”

Stort tack till Susanna, Lotta, Julia och alla ni andra som ser till att samhället rullar på också under jul. X3M önskar er en riktigt skön julhelg oberoende av var och hur ni firar!

Diskussion om artikeln