Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dagens kritik och recensioner väcker motstridiga känslor hos musiker

Från 2018
Uppdaterad 04.01.2018 10:19.
Sångerskan Anu Komsi och musikern Markus Bergfors.
Bild: YLE

Markus Bergfors är en ung popmusiker i början av sin karriär. Sopranen Anu Komsi är mitt uppe i en internationell karriär. Hur ser de på recensioner och kritik?

En några veckor gammal singel med bandet Timshel och en kommande skiva inom ramen för soloprojektet Månskensbonden, det är Markus Bergfors musikaliska verklighet just nu.

Han har en fullängdsskiva och några kortare ep:n i bagaget och den största framgången i hans karriär så här långt är låten ”Döpt i Kyroälv” (2015).

Jobbigt både med positiv och negativ kritik

Markus Bergfors har fått en del recensioner, även om de inte är så många till antalet än. Hans syn på kritik är tudelad.

- Kritik är jätteviktigt. Man har sitt ego och det kan vara jobbigt med kritik, både om den är positiv och om den är negativ.

Samtidigt betyder det att man får kritik att någon tagit ens konst på allvar.

Det sporrar en att göra det man gör på riktigt, att inte fuska med till exempel nödrim, eftersom det finns någon som kommer att syna det man gör.

Månskensbonde.n spelade på Nagu Rock 2016
Bildtext Månskensbonden på spelning.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Markus Bergfors anser att bra kritik ska vara ett litterärt konstverk i sig. Den ska sätta musiken i ett sammanhang: man får en historia bakom, man placeras i nutiden och i förhållande till framtiden.

”Pop inte tillräckligt djupt”

- Popmusiken ses lite oförtjänt som för lätt för att analyseras djupare, konstaterar Markus Bergfors. Konstmusik tenderar att få mer utrymme i de djupgående recensionerna.

Just textanalys är något som Markus Bergfors uppskattar.

- Det som gett mig mest är när någon analyserat texten och tanken bakom texten. Att någon bryr sig om något djupare än den första ytliga upplevelsen av låten driver mig till att göra mer komplex musik.

Markus Bergfors läser gärna recensioner av kollegors musik och följer med olika musikmagasin och musikbloggar.

- Att läsa kritik ger mig ett perspektiv på mitt eget musiklyssnande och konstintagande.

Kritik nödvändig för lyssnandet

Om musikkritiken minskade eller försvann tror Markus Bergfors att det djupgående lyssnandet skulle försvinna också bland allmänheten.

- Djupgående kritik bidrar till samhällsdialogen och är bildande. Det öppnar upp nya perspektiv i musiken.

Det här går förlorat om det blir mer av de korta notiser som redan nu är vanliga. De handlar mer om smak och tycke än om analys.

Anu Komsi: Flera problem med dagens kritik

Sopranen Anu Komsi är en av våra internationellt mest kända sångare. Hon samarbetar med orkestrar som Wiener filharmoniker, franska radiofilharmonikerna och BBC:s symfoniorkester.

Anu Komsi känner sig internationellt respekterad för sin sång, till exempel har hon hamnat på första sidan av New York Times varje gång hon uppträtt i New York.

Men när det kommer till kritik och recensioner är känslorna motstridiga. Hon ser flera problem när det gäller dagens recensioner.

- Som musiker vet man aldrig hur en konsert eller en opera kommer att framställas i recensionerna. Även om man vet att det gick bra och att publiken var nöjd, så har man inga garantier.

Goda kritiker behövs och man måste försöka vänja sig vid kritiken, med det är nervöst när man ska läsa en recension.

Anu Komsi är till exempel glad över att Karleby Opera, som tar mycket av hennes engagemang här hemma, uppmärksammats av internationella kritiker de senaste åren.

Storsatsningen ”Polstjärnan!", som framfördes i Musikhuset i Helsingfors i november, recenserades bland annat av världens största operamagasin Opernwelt med säte i Berlin.

- Kritker i Berlin eller London har både öra och öga för konstmusiken och jag blir jätteglad när jag läser deras recensioner.

Se föreställningen på Arenan:

Giacomo Meyerbeer: Polstjärnan - Spela upp på Arenan

Matredaktör som kritiker

Kritikens ändrade status i de inhemska medierna bekymrar Anu Komsi.

- Här hemma har jag har varit med om att en före detta matredaktör på Helsingin Sanomat fått i uppdrag att recensera teater, medan en journalist som saknade förkunskap i ämnet skrev om opera och klassiska konserter.

Dagens kritik känns meningslös. Recensionernas framtid står och faller med chefredaktörernas syn på kritiken, om den är viktig eller inte.

”Bättre öron” och sociala medier

- Jag efterlyser ”bättre öron” hos kritikerkåren. De är ambassadörer för den klassiska musiken. Jag vill ha kritiker som kan analysera nyanser och detaljer i hur någon sjunger.

Det som kommit till på senare år är ett mera allmänt tyckande om konserter och musik i sociala medier. Men det tillför inget av värde enligt Anu Komsi.

- Det här är riktigt hemskt. Bara för att man varit på en konsert betyder det inte att man klarar av att recensera konserten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln