Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stadsdirektör chockad över hur staden tystade ner uppgifter om trakasserier i Åboskolor

Från 2017
Minna Arve.
Bildtext Stadsdirektör Minna Arve.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Åbos stadsdirektör Minna Arve är chockad över uppgifterna om tidigare trakasserier i två Åboskolor och hur Åbo stad valde att tysta ner fallet.

Hon konstaterar att det inte är acceptabelt att tiga om liknande fall i dag. Alla trakasserifall som kommer till stadens kännedom tas på allvar, försäkrar Arve.

- Jag är upprörd över fallet och det sätt på vilket det behandlats tidigare. Jag vill be de elever som utsatts för trakasserier och deras föräldrar om ursäkt. I Åbo har vi nolltolerans mot alla former av trakasserier, säger Minna Arve.

Arve kommenterar de trakasserifall som avslöjats i Puolalan koulu och Puolalanmäen lukio. Åbo stad kände till trakasserierna som inträffade år 2000.

Staden visste - men valde att tiga

Det är frågan om en musiklärarare som trakasserat elever och det har framkommit att staden visste om trakasserierna, men att frågan tystades ned av stadens tjänstemän för att bevara skolornas goda rykte.

Puolalan koulu i Åbo
Bildtext Puolalan koulu.
Bild: Yle/ Nora Engström

Läraren bytte kort därefter arbetsplats och har sedermera pensionerats, skriver Turun Sanomat.

Diskussionen om trakasserierna fick sin början då Mikko Salmi, chefredaktör vid tidningen Demokraatti och tidigare elev, skrev en kolumn om läraren.

Turun Sanomat skriver i sin tur om trakasserierna i torsdagens tidning.

Enligt Turun Sanomat valde staden att tysta ner fallet och inte kontakta polisen eller barnskyddsmyndigheter.

Det här trots att en psykolog, som var expert på att behandla barn som blivit sexuellt utnyttjade, hade intervjuat några elever och konstaterat att deras vittnesmål var trovärdiga.

Bildningschef: annat förhållningssätt i dag

Åbo stads bildningschef Timo Jalonen understryker att stadens förhållningssätt till trakasserifall har förändrats på 20 år.

Enligt Jalonen har man ett annat förhållningssätt till trakasserier i dag.

- Förhållningssättet är mycket striktare i dag. Enligt den modell som vi använder oss av i dag är vi alltid i kontakt med polisen och med barnskyddet om det är frågan om minderåriga, säger Jalonen i en intervju till Yle Turku.

Diskussion om artikeln