Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer mot våldtäkter i Sverige - polisen slarvar och hinner inte utreda

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 16:00.
Demonstrationståg med megafon och plakat på en gata.
Bildtext Tre fall av gruppvåldtäkter har skakat Malmöborna de senaste veckorna. Det har ordnats demonstrationer i både Malmö och Stockholm den här veckan.
Bild: EPA/Johan Nilsson

Flera uppmärksammade gruppvåldtäkter har skakat Sverige de senaste veckorna. I Stockholm friades fem misstänkta gärningsmän och det ledde till en omdiskuterad demonstration i Fittja.

I tisdags föll domen i det uppmärksammade fallet med en misstänkt gruppvåldtäkt i Stockholmsförorten Fittja.

Åklagaren hade yrkat på hårda straff: sex års fängelse för grov våldtäkt för tre personer, och två års fängelse för två män som misstänktes för medhjälp.

Tingsrätten frikände ändå samtliga misstänkta i brist på tillräckliga bevis.

Kvinnans rättsbiträde var mycket upprörd och kallade domen för “en skam för vårt rättssystem”.

Polisen medger utan omsvep att många av våldtäktsfallen hamnar i en hög

Samma kväll demonstrerade ett 30-tal personer mot domen i Fittja centrum. De hade tänt ljus och hade plakat med texten “Vi visar vårat stöd för kvinnan”.

Initiativtagarna vill att fler våldtäktsmän ska dömas och att de ska få hårdare straff.

Men demonstrationen stördes av en grupp män som stod intill och skrattade och hånade kvinnan som våldtagits. Enligt demonstranterna var männen vänner till de misstänkta våldtäktsmännen.

I diskussionerna på Twitter drar flera slutsatsen att de suddade ansiktena beror på att SVT inte vill visa att männen har invandrarbakgrund

Efter domen samlades också kring hundra personer i Stockholms centrum för att visa sitt stöd för kvinnan. Flera liknande demonstrationer planeras i januari.

Kvinnor i Malmö skaffar överfallslarm

I Malmö utreder polisen som bäst tre grova gruppvåldtäkter som alla har skett inom en månads tid.

Enligt polisen är det extremt ovanligt med så här många gruppvåldtäkter på kort tid, med de ser ändå inte i dagsläget något samband mellan fallen.

Några hundra personer demonstrerar på ett torg. I förgrunden kvinna med plakat och kvinna med megafon.
Bildtext I tisdags demonstrerade några hundra personer mot våldtäkter i Malmö.
Bild: EPA/Johan Nilsson

Alla våldtäkter har skett utomhus nattetid. Den senaste våldtäkten skedde i en lekpark i ett lugnt bostadsområde.

Händelserna har fått rykten att sprida sig på sociala medier och unga kvinnor berättar för DN att de har utrustat sig med överfallslarm och självförsvarssprej.

Polisen hade sökt efter ledtrådar i fel trappuppgång

Också i Malmö har det ordnats en demonstration som kräver att polisen får fria resurser att utreda brotten.

Ett medborgarmöte med stor uppslutning har diskuterat vad lokalsamhället kan göra för att gatorna ska kännas trygga igen.

Polisen får kritik för slarviga utredningar

Polisen i Malmö uppger att de nu intensivt utreder de tre gruppvåldtäkterna.

I samband med Fittja-fallet har Stockholmspolisen ändå sagt att de inte har resurser att utreda alla anmälda våldtäkter.

Polisen medger utan omsvep att många av våldtäktsfallen hamnar i en hög för att de har mera brådskande ärenden att utreda, som till exempel mord.

Två svenska poliser står bredvid varandra. Men ser deras emblem.
Bild: Mostphotos

Samtidigt fick polisen skarp kritik av tingsrätten för ovanligt bristfällig utredning av gruppvåldtäkten i Fittja. Bland annat hade polisen sökt efter ledtrådar i fel trappuppgång.

Det var först ett år senare då polisen tog den våldtagna kvinnan till brottsplatsen som de insåg att de hade undersökt fel hus.

En privatperson har nu JO-anmält polisens förundersökning.

Löfven vill se en förbättring av polisens arbete

I SVT:s nyhetsmagasin Aktuellt fick statsminister Stefan Löfven (S) på onsdagen svara på frågor om polisens utredningar av våldtäkterna.

Stefan Löfven, oktober 2016.
Bildtext Statsminister Stefan Löfven
Bild: All Over Press

Löfven säger att han känner sig väldigt illa berörd, men att han fortfarande har förtroende för polisledningen.

Löfven säger också att han har talat med polisen om att de måste prioritera de här brotten och att de inte får läggas undan i någon hög.

- Vi vill förstås att man ska visa en förbättring. Vi måste som samhälle göra mera och stå upp och visa att kvinnorna har lagen på sin sida, sa Löfven.

På onsdagen fick Brottsförebyggande rådet två nya regeringsuppdrag som rör sexualbrott, bland annat just våldtäktsutredningar.

Hat och spekulationer i sociala medier

De uppmärksammade fallen har lett till en mängd spekulationer och kritiska inlägg i sociala medier. Folk uttrycker ilska gentemot gärningsmännen, polisen och domarna.

En video från demonstrationen i Fittja har också väckt mycket diskussion på Twitter. En privatperson har filmat demonstranterna och de män som stör demonstrationen.

Då SVT visar videon har männens ansikten suddats.

I diskussionerna på Twitter drar flera slutsatsen att de suddade ansiktena beror på att SVT inte vill visa att männen har invandrarbakgrund.

SVT förklarar sig med att de “inte publicerar utpekande bilder på människor som beter sig klandervärt. Det skulle kunna vara förtal”.

Diskussion om artikeln