Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fotolegenden Caj Bremer minns historien bakom varje bild: ”Folk lämnar min utställning med ett leende på läpparna"

Från 2018
Fotografen framför sina bilder.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under sin långa bana som pressfotograf hann Caj Bremer föreviga allt från presidenter till människor i rökpörten. På Gumbostrand Konst & Form visas hans bilder ännu fram till den 14 januari.

Med van hand guidar Caj Bremer, 88, ett mindre sällskap genom utställningen i det stora galleriet. Rundturen tar sin tid då frågorna är många och svaren ingående.

Den planerade matstunden i restaurangen får vänta ännu en liten stund till.

- Jag kommer exakt ihåg var och när varenda en bild som hänger här på utställningen är tagen, säger Bremer. Jag kan berätta om allt som har med de här bilderna att göra i timmar.

Fotografen framför sina bilder.
Bildtext Till vänster om Caj Bremer en ung Björn Wahlroos, som vänsteraktivist.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sibbofotografen och akademikern har en verkligt god minnesförmåga. De flesta av bilderna på utställningen är tagna på 60- och 70-talet.

När han berättar om bilden Rökpörte tagen i Joutsa 1960 börjar hans stämma darra av minnet.

- I det här rucklet kan ju ingen bo, tänkte jag då jag besökte pörtet. Men det var ett hem för en ensam gumma och en familj med tre barn.

Fotografier på utställning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Bilderna på gamlingen och på rökpörtet berättar om ett Finland som inte längre finns, men inte heller ligger så långt tillbaka i tiden.

- Det var fattigdomens fattigdom och eländets elände. Jag kunde inte tänka mig att mänskor kan bo så fattigt. Det var en chock för mig.

Caj Bremer träffar sin publik mer än gärna då han ställer ut.

Publik på fotoutställning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Många frågar mig vilken som är min favoritbild. Jag har många här. Folk lämnar ofta min utställning med ett leende på läpparna.

Det är Gumbostrand Konst & Form som svarar för bildurvalet. Hemma på Kaptensudden har Caj Bremer omkring 10 000 arkivbilder. Ett par tusen lämpar sig för utställningens tema – Finland 100.

- De hälsade på hemma hos mig och sorterade bilderna i olika högar. Det tog timmar. Till sist for de iväg med sig en stor bunt, cirka 700 stycken, för att sedan göra en sista gallring.

Fotografier på utställning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fotografierna på utställningen Cirka 100 bilder från Finland är huvudsakligen från tidningarna Viikkosanomat och Helsingin Sanomat som han länge jobbade för.

Med finns många klassiker, men också bilder som aldrig tidigare har ställts ut.

- Vi valde att ställa ut mina originalbilder från arkivet i stället för att göra nya större kopior. Cirka hälften av fotografierna har aldrig visats efter det att de har publicerats i tidningarna.

Caj Bremer har alltid haft lätt för att med respekt möta och närma sig människor. Det är värme, humor och tillit som kännetecknar många av hans fotografier.

- Här på vägen finns bilder från hela skalan mellan ett rökpörte och glad dans på presidentens slott.

Med på utställningen finns också några gamla trotjänare, hans första kameror. Förstås av märket Leica.

In i de objektiven har alla från Kekkonen till Lenita Airisto tittat.

Gammal kamera.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Fotografiutställning.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln