Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markkanens kurva pekar nedåt samtidigt som Bulls bara vinner

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 19:53.
Lauri Markkanen.
Bildtext Lauri Markkanen gjorde tio poäng i Chicagos senaste macth mot Orlando och bommade alla fyra trepoängsskotten.

Chicago Bulls har varit ett av de hetaste lagen i NBA under den senaste tiden. Lauri Markkanens prestationer på parketten har ändå varit bleka jämfört med början av säsongen.

Efter segern över Orlando Magic har Chicago Bulls vunnit redan sju matcher i följd. Under segersviten har laget gjort över 100 poäng i varje match.

Men samtidigt som den totala poängskörden har ökat så har Lauri Markkanens kurva pekat neråt. Trepoängskyttet som ska vara Markkanens största styrka har inte varit på samma nivå som tidigare.

Bulls öppnade säsongen med att vinna två och förlora åtta av sina tio första matcher. Under den här perioden snittade Markkanen 15,4 poäng/match och sänkte sina trepoängsskott med 36 % träffsäkerhet.

Av lagets tio följande matcher vann Chicago bara en och förlorade nio. Markkanen gjorde 14 poäng/match och satte 32 % av sina trepoängsförsök.

Efter att ha vunnit bara tre av sina 20 första matcher har Bulls nu vunnit sju av de senaste tio. Men att laget har börjat vinna syns ändå inte som någon positiv utveckling i Markkanens statistikrad.

Finländaren missade visserligen tre av matcher på grund av en ryggskada, men i de sju matcher som han spelade fortsatte kurvan sjunka en aning.

Markkanens saldo från den senaste tredjedelen är 13,7 poäng/per match och trepoängarna har sjunkit med bara 27 % säkerhet.

Lauri Markkanen skjuter.
Bildtext Markkanens skottprocent har sjunkit.

Varför har siffrorna blivit sämre?

Om man tittar bara på poängen så är skillnaden absolut inte så värst stor, men det går inte att neka att kurvan pekar neråt och inte uppåt (som man skulle hoppas).

Den negativa trenden kan bero på fleras saker. Efter att Bobby Portis och Nikola Mirotic återvänt till laguppställningen har Markkanens speltid minskat med några minuter.

I säsongens tio första matcher spelade Markkanen 32,1 minuter/match, i de tio följande 29,2, och efter det 28,7 minuter/match.

Att Markkanen sitter lite mera på avbytarbänken är ändå inte den enda förklaringen. Då han är på parketten presterar han inte på en lika hög nivå som i början av säsongen.

Det här syns tydligast både i mängden avfyrade trepoängsskott och träffsäkerheten. Markkanen skjuter inte lika ofta från distans och då han gör det är resultatet sämre än i början av säsongen.

Matchtakten i NBA är i och för sig grym och detta är så klart något som känns i kroppen. Ryggskadan kan också vara en bidragande orsak till att det gått aningen trögt för Markkanen, även om han inte spelat då han har haft känningar.

Självförtroendet?

Hur är det då med självförtroendet? 20-åringen säger själv att det inte är något fel på den fronten och att han fortsätter skjuta även om han skulle missa. Det minskade antalet trepoängsskott stöder visserligen inte detta påstående.

Så finns det så klart ännu den förklaringen att motståndarna känner till Markkanen bättre än under säsongens första matcher. Försvaret är mer förberett på att stoppa Markkanen.

Det här verkar ändå inte vara något problem för Bulls som nu har andra spelare som avgör matcher och laget vinner.

Och trots att Markkanen har spelat lite sämre under den senaste tiden så har Bulls ingen orsak att vara orolig. En viss ojämnhet under nykomlingssäsongen är att vänta, och på det stora hela har finländaren fortfarande överträffat förväntningarna.

Diskussion om artikeln