Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 100 länder trotsar Trump och röstar emot USA i Jerusalemfrågan

Från 2017
Uppdaterad 21.12.2017 21:13.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley håller tal till FN:s generalförsamling inför röstningen om en resolution som fördömer USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Bildtext USA:s FN-ambassadör Nikki Haley håller tal till FN:s generalförsamling inför röstningen om en resolution som fördömer USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

FN:s generalförsamling har trotsat Trump och röstat emot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

128 länder röstade för en resolution som kräver att USA tar tillbaka sitt beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Trump hade hotat med att dra in amerikanskt stöd och bistånd hos länder som röstade emot USA:s beslut i Jerusalemfrågan.

- Till alla de här länderna som tar emot våra pengar och sen röstar mot oss i FN:s säkerhetsråd eller nu i generalförsamlingen: Ni tar hundratals miljoner eller till och med miljarder dollar och röstar sen emot oss. Vi följer med era röster! Låt dem rösta emot oss, vi kommer att spara massor. Vi bryr oss inte, sade Donald Trump.

Trumps hot föll ändå inte för döva öron. 35 länder avstod från att rösta i frågan och 9 länder röstade emot resolutionen.

Nedan kan du se hur diverse medlemsländer röstade.

Omröstningens resultat

Den palestinska presidentens talesperson hyllar röstningen och kallar den en "vinst för Palestina".

Ett uttalande av Israels premiärminister tackar Trump för hans ställningstagande och fördömer FN:s röstning.

Källor: Reuters

Diskussion om artikeln