Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"USA kommer att flytta sin ambassad till Jerusalem - ingen FN-omröstning kommer att ändra på det"

Från 2017
Uppdaterad 22.12.2017 17:28.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley talade till generalförsamlingen inför omröstningen.
Bildtext USA:s FN-ambassadör Nikki Haley talade till generalförsamlingen inför omröstningen.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA hotar FN och dess medlemsländer med indragna bidrag. Det efter att generalförsamlingen med överväldigande majoritet röstade emot USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

128 av FN:s medlemsländer, inklusive Finland, röstade för resolutionen som slår fast att uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse.

De nio länder som röstade emot resolutionen var USA, Israel, Guatemala, Honduras, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Palau och Togo.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kommenterade resultatet med att USA kommer att flytta sin ambassad till Jerusalem och att ingen FN-omröstning kan ändra på det.

– Men det här kommer att ändra på hur amerikaner ser på FN och hur vi ser på länder som visar bristande respekt för oss i FN, sade Haley.

Haley meddelade redan på förhand att USA:s president Donald Trump hade bett henne notera hur länder röstade.

Hon påminde också om att USA är den största bidragsgivaren till FN och sade att "vi kommer att minnas omröstningen".

- Vi kommer att minnas den när vi ännu en gång blir ombedda att ge världens största bidrag till FN. Och vi kommer att komma ihåg den när länder ber oss, som de ofta gör, att betala ännu mera och att använda vårt inflytande till deras fördel.

Bidragstagare som Egypten, Irak och Afghanistan röstade mot USA

Resolutionen är inte bindande och har huvudsakligen symbolisk betydelse, men är ändå ett bakslag för Trump-administrationen.

Viktiga USA-allierade som Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan röstade alla för resolutionen.

De var måna om att betona att resolutionen egentligen bara bekräftade tidigare resolutioner om Jerusalem, där det slagits fast att Jerusalems status bara kan lösas genom förhandlingar mellan Israel och Palestina.

USA, i sin tur, betonade att så många länder valde att lägga ner sina röster.

Omröstningens resultat

Det som är intressant att många länder som drar stor nytta av militärt och ekonomiskt bistånd från USA också röstade för resolutionen och trotsade USA.

Till de länderna hör bland andra Egypten, Jordanien, Afghanistan, Irak och Pakistan.

Enligt en del amerikanska analytiker har USA en lång rad strategiska skäl att inte förverkliga sitt hot om att dra in sitt stöd till de här länderna.

Inte heller Israel skulle på några villkor vilja att det amerikanska stödet till exempelvis Egypten eller Jordanien skulle dras in.

Ett centralt motiv för USA att stödja Egypten och Jordanien är att upprätthålla de här ländernas fredsavtal med Israel.

Källor: AP, New York Times, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln