Ordförande för Reportrar utan gränser avgår efter meningsskiljaktigheter om HS-artikel
Ilkka Nousiainen har avgått som ordförande för Reportrar utan gränsers Finlandsavdelning. Enligt organisationen avgick han på grund av meningsskiljaktigheter med organisationens styrelse.
Nousiainen kritiserade i en intervju i måndags Helsingin Sanomats nyhet om underrättelseverksamheten och sade att den var ett övertramp.
Reportrar utan gränser har efter det gått ut med att organisationen stöder journalisterna bakom artikeln och anser att de följt journalistreglerna.
På onsdagen lämnade Nousiainen in sin avskedsansökan. Han står fast vid vad han sa tidigare i veckan.
– Jag tycker det var naturligt att avgå eftersom mina och styrelsens åsikter gick så mycket i kors. Styrelsen upplever att vår uppgift är att försvara journalistiken, vilket det förstås är. Jag är ändå av åsikten att Helsingin Sanomat den här gången gjorde ett övertramp och jag kan inte försvara sådan journalistik, säger Nousiainen.
”Onödig artikel”
Enligt Reportrar utan gränser var Nousiainens uttalande i måndags förhastat, och gavs innan man visste tillräckligt om saken. Senare kom det fram att ingen större skada åsamkats.
Nousiainen själv säger att han ser på saken ur ett bredare perspektiv.
– Jag är en statsvetare, på universitetet läste jag politisk historia och internationell rätt. Jag kanske tittar på det här mer ur den synvinkeln och inte som journalist. Det här var en onödig artikel. Det var onödigt att sprida hemlig information på det här viset. Jag tycker inte om det. Man sköt med för tunga kanoner.
Organisationen: Journalisterna höll sig till journalistreglerna
Reportrar utan gränser meddelade på torsdagen att de stöder journalisterna Laura Halminen och Tuomo Pietiläinen som skrivit artikeln i fråga.
Yttrandefriheten är enligt organisationen det demokratiska samhällets hörnsten och det hör till en reporters arbete att ansvarsfullt utnyttja den.
Vidare uttrycker organisationen oro över myndigheternas extraordinära åtgärder. I och med att polisen lade beslag på journalistens utrustning är källskyddet hotat, skriver organisationen.
Polisen gjorde en husrannsakan hos journalisten Laura Halminen i söndags och lade beslag på bland annat en dator och telefoner.
Majoritet av finländarna tycker att HS gjorde fel
Enligt en undersökning som Uutissuomalainen låtit göra anser 62 procent att Helsingin Sanomats beslut att avslöja hemliga militäruppgifter var fel.
Två av tre finländare var ändå beredda att ge medierna tillstånd att publicera hemligstämplat material under vissa förbehåll.
Hemliga uppgifter ska få publiceras exempelvis om man på så vis avslöjar lagbrott eller om uppgifterna har en stor samhällelig relevans, tyckte de som deltog i undersökningen.
Källor: STT, FNB, Yle