Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit titelkamp hägrar i Serie A – Nora Heroum vill sätta käppar i hjulet för Juventus

Från 2017
Nora Heroum.
Bildtext Nora Heroum, här i farten för Fortuna Hjørring, har stått för ett mål på sju matcher under den pågående Serie A-säsongen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

En panginledning på sejouren i Brescia följdes upp av en bänkning för Nora Heroum. Men finländaren har ställt in siktet på att återerövra sin plats i öppningselvan – och sedan ska tabellettan Juventus fällas.

Det var förra våren som Nora Heroums långa väntan var över. Heroum hade varit med om titelkampen i den inhemska damligan fem år på raken, men alltid fått nöja sig med ett silver eller brons.

Men under den första sejouren utomlands kom fullträffen direkt. Det blev dansk dubbel i form av ligamästerskap och cupguld i Fortuna Hjørring våren 2016.

I Fortuna hörde Heroum till stöttepelarna. Men under sommaren bestämde hon sig för att ta nästa steg i karriären – en flytt till italienska Serie A och topplaget Brescia.

Debuten var imponerande. Det tog bara elva minuter för 23-åringen att panga in sitt första ligamål.

– Det kändes fantastiskt, minns Heroum för Yle Urheilu.

Förväntar sig framgång

Ligamästare säsongen 2015-16 och silver 2016-17. I Brescia förväntar man sig framgång av sina damer. Den pågående säsongen har också varit en framgångssaga – det enda poängtappet kom mot nykomlingen Juventus, som var starkare med 4–0.

– Det var en dålig match av oss, men det är inte hela sanningen. Juve var bättre då och de har en grym uppsättning, men vi kommer att tävla om titeln i det sista, säger mittfältaren.

Heroum ljuger inte. Det är endast tre poäng som skiljer ligaettan och -tvåan under julpausen. Ur finländsk synvinkel är det dessutom glädjande att både Tuija Hyyrynen och Sanni Franssi etablerat sig i Bianconeri-truppen.

– Det är ju alltid kul att möta bekanta ansikten. Men det känns fortfarande konstigt att spela mot Tuija, då vi spelade tillsammans i Fortuna, skrattar Heroum.

Tuija Hyyrynen i farten för Juventus.
Bildtext Tuija Hyyrynen i farten för Juventus
Bild: imago/Gribaudi/ImagePhoto/All Over Press

Men Heroums egna säsong har varit tudelad. Säsongsinledningen gick helt enligt planerna, men efter en liten formsvacka tappade hon sin plats i öppningselvan.

– Det är den första gången i karriären som det hänt. Det har varit tungt, men samtidigt har jag lärt mig massor, analyserar Heroum.

– Det känns som att tränaren inte litar på mig på samma sätt längre. Tävlingen om spelpositionerna är verkligen hård, men jag tänker inte ge upp, tillägger hon.

Kampen om det italienska ligaguldet fortsätter i medlet av januari. I april möts de två stora titelfavoriterna Brescia och Juventus i Turin.

Då kan det väl hända att det är tre finländare som gör upp om ligaguldet.

Artikeln baserar sig på Suomalaiset taistelevat toisiaan vastaan Serie A:n mestaruudesta – Nora Heroum haluaa lyödä Juventukselle kapuloita rattaisiin skriven av Manu Myllyaho.

På andra språk

Diskussion om artikeln