Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vita frun spökar på Hotell Central

Från 2017
Uppdaterad 27.12.2017 09:38.
Tiina Hautala i Schauman-kabinettet på Hotel Central
Bildtext Författaren Tiina Hautala tittar in i den spegel som hänger i Schauman-kabinettet där Vita frun sägs visa sig.
Bild: Yle/Pia Lagus

En kvinna i Vasa vägrade envist sälja sin tomt till Hotell Central. Då hon dog köpte hotellet tomten i alla fall. Nu sägs det att kvinnan går igen som Vita frun i hotellet.

- Hotellets kanske mest kända gäst Vita frun skrev omedelbart in sig i hotellets loggbok och har inte lämnat stället sen dess, säger författaren Tiina Hautala som samlat spökberättelser från Vasa i en bok.

Hotell Central byggdes 1941 för att möta Vasas växande behov av inkvartering och för att ge ett lyft åt det allt livligare nöjeslivet.

- Redan i början av hotellets historia ordnade hotelldirektören seanser här. Seanserna gav extra kraft åt de egendomliga händelserna, säger Hautala.

Vita frun som går igen på hotellet sägs vara ägarinnan till trähuset som tidigare stod på tomten.

- På sin dödsbädd sa hon gör vad ni vill med huset men sälj det på inga villkor till hotellet. Trots det såldes tomten till hotellet, säger Hautala.

Det finns två versioner av historien. I den ena versionen hade damen inga arvingar och i den andra såldes tomten med arvingarnas tillåtelse.

- Man tror att damen protesterar mot det öde som hennes hem gick till mötes under hotellbygget.

Tiina Hautala på hotel Centrals vind.
Bildtext Tiina Hautala på vinden där Vita frun sägs ha visat sig för första gången.
Bild: Yle/Pia Lagus

Legenden om Vita frun fick sin början på hotellets vind.

- Efter kvinnans död började nattvakterna höra konstiga ljud från hotellvinden. När den modiga nattportieren undersökte saken stötte han på en kvinnogestalt med långt hår.

- Kvinnan vandrade på vinden med ett ljus i sin hand. Det är från denna legend som White lady eller Vita frun härstammar.

Väcker folk som sover på jobbet

Under en jul på 1960-talet hade en diskare lagt sig för att vila på en soffa i Schauman-kabinettet.

- Mitt i drömmen vaknade hon och såg en ljus kvinnogestalt dyka upp i en spegel. Gestalten gick långsamt genom rummet och vidare ut genom väggen mittemot. Upplevelsen var så omskakande att diskaren beviljades sjukledigt.

Det är inte den enda gången som Vita frun väckt de som tagit en tupplur i kabinettet. En gång rusade en person ut ur kabinettet och klagade på att Vita frun inte hade låtit henne sova. Den gången hade Vita frun tittat på henne turvis genom två speglar.

- Kikade Vita frun på sina dukningar genom speglarna? Eller var hon bara förnärmad över tuppluren mitt under arbetsdagen?

Mitt i drömmen vaknade hon och såg en ljus kvinnogestalt dyka upp i en spegel

Det är kanske ingen slump att det är just i Schauman-kabinettet som det händer och sker en del.

- Just där Schauman-kabinettet är beläget torde ägarinan till det gamla trähuset haft sitt sovrum. Därför rör sig Vita frun speciellt ofta här.

Det hålls ofta möten i kabinettet och personalen ser till att allt är tipp topp. Men nästa dag när de kommer på jobb kan till exempel stolarna vara i oordning. Man tror att det är Vita frun som stökar till det.

- Hon kan stöka till de fint framdukade glasen och besticken, välta omkull bordskandelabrar eller dra bort stolar ur den snygga stolsraden.

Schauman-kabinettet där Vita Frun sägs visa sig
Bildtext Schauman-kabinettet
Bild: Yle/Pia Lagus

Kopparpannor flyger i golvet

Historierna är många om vad som sägs ha hänt och orsakats av Vita frun på Hotell Central. Ibland öppnas till exempel dörrar i hotellkorridorerna.

- En jul när hotellet var stängt var endast vaktmästaren på plats. En natt vaknade han av att rumsdörrarna smällde som att hotellgästerna varit i rörelse. På inspektionsrundan hittade han inte någon.

Målning som skyddar hotellet från spöken.
Bildtext Den här målningen sägs skydda mot spöken och gör så att Vita frun inte kan lämna hotellet.
Bild: Yle/Pia Lagus

Man har också sett en ljus gestalt gå genom en korridor för att sedan helt plötsligt försvinna.

- En hiss som sedan länge tagits ur bruk har trafikerat mellan våningarna. Klirrande ljud hörs från ställen där det inte borde klirra.

Den första händelsen i köket som man skyllde på Vita frun ägde rum på 1970-talet.

- Kocken höjde handen för att ta tag i en kopparpanna som fanns på en hylla brevid. Han hann inte ens röra vid pannan förrän alla pannor flög i golvet i en prydlig rad. Man skyllde händelsen på en poltergeist som förstås var Vita frun.

Vita frun har blivit personalens maskot och man pratar ofta om henne med glimten i ögat

Vita frun är personalens maskot

De nyanställda på puben i nedre våningen ska vara beredda på att kanske bli skrämda av Vita frun. De får snabbt höra husets spökhistorier och historierna kan ofta kryddas av upptåg.

- Det har hänt att modelldockor som lämnats kvar från något evenemang har fått agera spöken och har placerats på överraskande ställen för att skrämma arbetskamrater.

- Vita frun har blivit personalens maskot och man pratar ofta om henne med glimten i ögat. Om något glömts på fel ställe eller om den som har kvällskiftet inte varit riktigt noggrann i sina sysslor har Vita frun räddat situationen genom att ta skulden.

Vita frun har inte alltid varit en välkommen gäst

Det var alltså på hotellets vind som legenden om Vita frun började.

Det är inte länge sedan en gäst på sjunde våning klarade på hotellets isolering. En gäst på våningen ovanför hade hållit hen vaken.

Sjunde våningen är hotellets högsta våning. Det enda som finns ovanför är vinden.

Hotellet la då ett par tofflor på vinden och efter det blev det lungt här.

Hotell Centrals vind.
Bild: Yle/Pia Lagus

I dag är Vita frun välkommen på hotellet, därför tror man att hon trivs bra just nu. Men hon har inte alltid välkomnats.

- För 10-15 år sedan var det hysch-hysch kring det här för man var rädd att kunderna inte skulle gilla historierna. Men det har ändrats nu.

- Det gäller också andra hotell som har spökberättelser. Nu för tiden kan det hända att kunderna frågar efter spökberättelser och spökrum, säger Tiina Hautala.

Tror du att hon är nöjd eller sur för att vi står här och pratar om henne nu?

- Jag skulle säga att hon är lite nöjd. I varje fall är det så att varje gång jag kliver in i det här rummet hälsar jag på henne.

Berättelsen om Vita frun på Hotell Central i Vasa är en del av Svenska Yles podcast Det spökar i Österbotten.

Vita frun spökar på Hotell Central

16:59
Vintervy av Månviken i Vasa.

Yle Österbotten önskar god jul med tre spännande spökhistorier

Hör om spöket på prästgården, museet och hotellet.

Torgare prästgård i Kronoby.

Prästen som hängdes spökar på Torgare prästgård

Det spökar i Österbotten är en Svenska Yle Podcast.

Byst av Karl Hedman

Intendenten spökar på Österbottens museum

Det spökar i Österbotten är en Svenska Yle Podcast.