Den fornnordiska midvinterfesten är tillbaka - de firar jule istället för jul
Julen är en högtid som minst sagt är tyngd av traditioner. Många av de traditionerna härstammar från en tid innan någon visste något om skatteskrivningar, myrra och Gabriel.
Ida Hansson och Daniel Nyman ville inte delta i en konsumtionshysterisk, modern jul, utan valde i stället att gå till botten med jultraditionerna. Under årets kortaste dag firade de i stället en fornnordisk midvinterfest, eller jule.
- Vi tyckte att det var viktigt att fortfarande hålla fast vid en ljuspunkt under årets mörkaste dag, säger Hansson.
Egentligen är det ganska få saker som i praktiken skiljer Hanssons och Nymans midvinterfirande från andra. De bådas familjer möts och äter tillsammans.
- Julafton påminner egentligen mycket om hur man firade jule förr. Det är samma symbolik som används, säger Hansson.
Cider, julstubbe och gran
En stor del av den traditionella, nordiska julmaten härstammar redan från en tid före kristendomen. Hansson har valt bort vissa saker, men lagt till andra.
- Jag var inte så glad över idén att köpa julmust. Och bara för att jag inte vet så har vi skippat glöggen, även om det är en favorit. I stället dricker vi en varm, julkryddad äppelcider.
En annan anpassning som familjerna gör är att de gör en tårta i form av en julestubbe. Stubben härstammar från att man sparade en stubbe från julgranen som man sedan eldade med följande jul.
- Man valde träd som var gröna hela året. Det var naturens löfte om att det också blir grönt nästa år, säger Hansson.
Hon berättar också att man offrade saker till naturen genom att hänga upp bland annat kött, ljus och frukt i träden.
Julstrumpan är Odins gåvor
Utöver julgranen och maten finns det annat som fortfarande hänger i dag. Hansson räknar upp tomtar, bockar, mistel och julgris.
Också julstrumpan har en fornnordisk koppling.
- På julafton sägs det att Odin drar ut med ett jaktlag. Odin rider förbi gårdarna med sin häst Sleipner. Därför brukade barnen ställa ut en stövel med halm i, och då lämnade Odin en present i stöveln, berättar Hansson.
Liknande spirituell grund
Hansson ser sig själv som en spirituell människa, men vill inte sätta någon stämpel på det. Det finns en andlig aspekt av att hon firar jule.
- Jag försöker kanske dra ner på det lite eftersom det ska vara en högtid som passar för alla.
I den fornnordiska kulturen menar Hansson att mörkret för med sig dödsrikets andar, men man kan också tolka det som att en mörk sida av en själv kan komma till ytan.
- Då ska man omhuldas av ljuset tillsammans för att hålla undan det som är dåligt, säger Hansson.
Samtidigt signalerar förstås vintersolståndet att den mörka, hårda tiden är över.
Vi vill omfamna ljuset under årets mörkaste dag
Barnens högtid
I den fornnordiska kulturen var jule barnens högtid, menar Hansson. Barnen gick till gravhögarna för att välja ett namn från en förfader - det namn de själva skulle bära.
Barnen samlade ihop föremål som hade varit i förfaderns ägo och lämnade föremålen till byns schaman eller andliga ledare. Hen fick sedan bedöma om barnet kunde ta över förfaderns ande.
Strax före jule fick barnen beskedet av den andliga ledare, och om allt var okej fick de behålla föremålen.
Första midvinterfesten
I år är det första gången som familjerna Hansson och Nyman firar jule. De börjar inte helt fullt ut, men tanken är att man ska kunna gå djupare in i traditionen under åren som kommer.
- Vi kommer till exempel att vara ute en del i år och göra upp eld både ute och inne. Vi vill omfamna ljuset under årets mörkaste dag.
Något TV-tittande är inte aktuellt, och telefoner och media är strängt förbjudet.
Efterlyser andra
Ida Hansson tycker att det är viktigt att låta gamla traditioner leva. På det sättet lär man sig mer om vilken kultur man kommer ifrån och varför saker ser ut som de ser ut.
Hansson efterlyser andra som har forskat i hur man firade under midvintern före kristendomen fick sitt grepp över norden, människor att byta idéer med.
- Jag vill gärna höra om andras juleritualer. Jag känner på mig att det här är något som är på väg tillbaka, säger Hansson.
Grattis på födelsedagen, solen och Jesus: Vintersolståndet och julens hedniska rötter
Trångt i den religiösa kalendern på solgudarnas födelsedag.