Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten i Österbotten fortsätter att minska

Från 2017
Två arbetare vid ett bygge
Bild: Mika Kanerva

Sju procent av österbottningarna är arbetslösa och arbetslöshetsgraden i Österbotten är lägst i Fastlandsfinland. Arbetslösheten i Österbotten minskade med drygt 20 procent jämfört med samma tid i fjol.

Arbetslösheten i Österbotten är sju procent. I Sydösterbotten är arbetslösheten lägst i Österbotten, 4,5 procent. I Jakobstadsregionen är den 4,9 och i Vasaregionen 7,9 procent.

Larsmo är den kommun som har den lägsta arbetslösheten, 2,4 procent.

Också ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska. Antalet arbetslösa under 25 år minskade med 26,2 procent jämfört med förra året.

Långtidsarbetslösheten sjunker

Långtidsarbetslösheten minskar också. Andelen personer som har varit arbetslösa i över ett år var 19,6 procent färre än för ett år sedan.

Antalet lediga jobb har ökat med drygt 28 procent. Nu finns det 2 252 lediga jobb och det är 503 fler än för ett år sedan.

Av de arbetslösa arbetssökandena var 508 personer permitterade på heltid i november, vilket är ungefär hälften färre än för ett år sedan.

Antalet personer som deltar i tjänster som främjar sysselsättningen är lite fler jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol, antalet deltagare var totalt 5 468 personer.