Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yle Österbotten önskar god jul med tre spännande spökhistorier

Från 2017
Uppdaterad 24.12.2017 09:40.
Vintervy av Månviken i Vasa.
Bildtext God jul och gott nytt år!
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Vi tror inte på spöken. Men vi berättar gärna historierna. Den här julen bjuder Yle Österbotten på historier om kända platser som sägs hemsökas av spöken.

Vi har ett intensivt nyhetsår bakom oss. Under julhelgen saktar vi på Yle Österbotten ned tempot och ger vår publik några spännande berättelser som motvikt till det snabba nyhetsflödet.

Vi har besökt tre platser i Österbotten där det enligt sägnen spökar. På Torgare prästgård i Kronoby påstås en mördad präst gå igen. På hotell Central i Vasa berättas om Vita frun och på Österbottens museum sägs den första intendenten Karl Hedman fortfarande vaka över sina samlingar.

Vi vill inte sprida vidskepelse med de här historierna. Själva tror vi inte på spöken och vi överlåter åt läsaren eller lyssnaren att dra sina egna slutsatser.

Vi berättar de här historierna därför att de tillhör våra österbottniska sägner och är en del av vårt kulturarv. Och förstås för att det kan vara lite underhållande med en spökhistoria så här i juletid.

Ni kan lyssna på spökhistorierna i poddform på Yle Arenan. De sänds också i radio i januari och de publiceras i artikelform på webben under julhelgen.

Under mellandagarna och första veckan i januari är morgon- och förmiddagsprogrammen i radio gemensamma för för alla regioner. De är späckade med inslag från hela Svenskfinland. Men vi har österbottniska nyheter på vanlig tid och vi uppdaterar webben kontinuerligt.

Yle Österbotten tackar för det gångna året och önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Ulrica Lövdahl
chef för Yle Nyheter Österbotten

Torgare prästgård i Kronoby.

Prästen som hängdes spökar på Torgare prästgård

Det spökar i Österbotten är en Svenska Yle Podcast.