Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vill du göra en god gärning i dag? Stort behov av blodgivare under julhelgen

Från 2017
Uppdaterad 27.12.2017 14:45.
Blodpåse.
Bild: Yle / Hanna Othman

Röda korsets blodtjänst har stort behov av blodgivare under julhelgen. Många har gjort blodgivningen till en årlig julgåva, men tiden är knapp när hållbarheten är begränsad.

Julhelgen medför ofta svårigheter för blodgivningen, eftersom trombocyterna i blodet har en hållbarhet på endast fem dagar.

Trombocyterna, eller blodplättar i dagligt tal, är en viktig komponent för hejdande av blödningar. De är särskilt viktiga för cancerpatienter.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill ge blod genast efter årsskiftet. Då har vi ofta ett stort behov eftersom trombocyterna har föråldrats, säger Maarit Kuusisaari-Bergström, operativ chef vid röda korsets blodtjänst.

För tillfället finns det stort behov av blodgrupperna A+, A-, O+, O- och B-. O- blod är så kallat akutblod eftersom detta kan doneras till personer från alla blodgrupper.

Blodgivning kring julen en tradition för många

Många människor har gjort det till en tradition att ge blod inför julen. I år har ändå situationen varit aningen sämre än tidigare.

– Det kan hända att det är den äldre generationen som har en sån tradition och att de yngre inte ännu har hittat till blodgivningen kring julen, säger Iira Hartikainen, informatör vid blodtjänst.

Det spelar ändå ingen roll var blodet doneras eller var det behövs eftersom allt blod behandlas i Stenhagen i Helsingfors, och därefter fraktas till sjukhus runt om i landet.

Blodgivningsbyråerna håller stängt på juldagen, men det är möjligt att gå och donera blod på annandag jul. Också på nyårsdagen håller man stängt.