Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samarbetsförhandlingarna på låsfabriken i Björkboda avslutade - besked i januari

Från 2017
En fabriksbyggnad
Bild: Monica Forssell / Yle

Samarbetsförhandlingarna i Abloys Björkbodafabrik är över.

Enligt Abloys verkställande direktör Jari Toivanen har alla anställda fått ett brev, där det står just så - att samrbetsförhandlingarna är avslutade.

- Vi ville ge alla en lugn jul- och nyårshelg. I januari beslutar vi hur det går med fabriken och meddelar de anställda, berättar Toivanen.

Samarbetsförhandlingarna har gällt alla 44 anställda vid Abloys Björkbodaenhet, eftersom ledningen vill koncentrera verksamheten till Joensuu.

- Förhandlingarna har förts i en god anda, och det har presenterats många idéer och förslag om hur sysselsättningen kunde tryggas.

"Ett hårt slag mot Kimitoön om fabriken läggs ner"

Mer än så vill Toivanen inte berätta om förslagen, men de anställda säger att de har kunnat påvisa att det går att uppnå arbetsgivarens mål på inbesparingar.

Om fabriken läggs ner så är det ett hårt slag mot hela Kimitoöns industriella verksamhet, konstaterar fabrikens förtroendemän Kenneth Lindblom, Martti Kanervisto och Andreas Lundin i ett pressmeddelande.

De konstaterar också att ett negativt beslut skulle göra många mycket besvikna och de hoppas att koncernen tar sitt ansvar.

Enligt kvartalsrapporten och går det mycket bra för koncernen i Europa och ännu bättre för Abloy Oy, säger förtroendemännen.

Diskussion om artikeln