Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Abbas vill se EU axla större roll i fredsprocessen – USA är ”inte en ärlig medlare” efter Trumps Jerusalem-beslut

Från 2017
Palestinernas president Mahmoud Abbas och hans franska kollega Emmanuel Macron skakar han efter presskonferens i Paris.
Bild: EPA-EFE/FRANCOIS MORI / POOL MAXPPP OUT

Palestiniernas president Mahmoud Abbas godkänner inte längre USA:s roll som medlare i förhandlingar med Israel. Istället vill han se att EU tar över rollen som medlare.

De palestinska myndigheternas president Mahmoud Abbas verkar skjuta ner USA nya fredsinitiativ på förhand under sitt besök i Paris.

Trump-administrationen hade antytt att en ny fredsplan skulle lanseras i början av nästa år.

Efter Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad gav Abbas nu planen rött ljus redan före lanseringen.

- USA har nu öppet bevisat att landet inte är en ärlig medlare i fredsprocessen och vi kommer inte längre att acceptera någon fredsplan från USA, sade Abbas.

Uttalandet kom under en presskonferens tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron.

EU borde ta större roll

Abbas är i Paris för att uppmana EU, framförallt Frankrike och Tyskland, att efterträda USA som den ledande medlaren i den årtionden långa konflikten.

Både Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har vädrat idén om att Macron själv skulle kunna leda eventuella förhandlingar.

Benjamin Netanyahu och Emmanuel Macron
Bildtext Också Israels premiärminister Benjamin Netanyahu prisade Macron då han besökte Paris för några veckor sen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att Abbas besöker Paris bara någon vecka efter Netanyahu har givit spekulationerna om att den franska presidenten tänker axla medlarrollen mer vatten på kvarnen.

- Vi litar på er. Vi respekterar det arbete ni har gjort i den här frågan hittills och räknar starkt med ert fortsatta engagemang, sade Abbas till Macron.

Macron själv har ändå sagt att han inte vill fatta något beslut innan den amerikanska fredsplanen har givits en chans.

Han lovade ändå Frankrikes fulla stöd för fredssträvandena enligt en tvåstatslösning.

- Vi kommer att jobba för att palestinierna i framtiden ska få leva inom sunda och erkända gränser i ett eget land som existerar i säkerhet sida vid sida med Israel, med Jerusalem som huvudstad för bägge länderna, sade Macron.

Stort bakslag för amerikanskt inflytande

Abbas riktade också hård kritik mot USA:s hot om ekonomisk hämnd mot länder som röstade mot Jerusalem-beslutet i FN:s generalförsamling.

- Jag hoppas att andra lär sig att man inte kan använda pengar, mutor och hot för att diktera lösningar, sade Abbas.

USA:s viktigaste allierade inom arabvärlden röstade emot USA i omröstningen, det senaste tecknet på att frågan har skadat landets inflytande.

USA:s FN-ambassadör räcker upp handen för att rösta i FN:s säkerhetsråd.
Bildtext Nikki Haley menar att länder som röstar mot USA i FN inte visar landet tillräcklig respekt och kan räkna med ekonomiska straff.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Vice president Mike Pence tvingades skjuta upp sin resa till Mellanöstern efter bland annat Abbas och den koptiska påven vägrade ta emot honom.

Många analytiker menar ändå att bakslagen för USA:s inflytande i området är tillfälliga och att landet fortfarande är det enda som i praktiken kan agera medlare.

- Om jag skulle ha fått en dollar för varje gång någon sade att det var över för USA:s del skulle jag vara rik vid det här laget, sade David Makovsky vid tankesmedjan Near East Policy i Washington till AFP.

- USA:s roll i den här processen har alltid sett ut som en bergochdalbana, med toppar och dalar, sade Makovsky som har följt med fredsprocessen i årtionden.

Diskussion om artikeln