Mångmiljonprojekt ska hjälpa småbåtshamnarna i yttre skärgården att överleva – och bli mer miljövänliga
Totalt ska 8,9 miljoner euro investeras i infrastruktur som gör båtlivet bättre och skärgården mer tillgänglig. Hela 32 gästhamnar ska rustas upp med hjälp av finansiering från huvudsakligen EU.
Idén med projektet är att småbåtshamnar, som ligger på platser utan fast vägförbindelse, ska ha möjlighet att göra investeringar som höjer servicenivån. Målet är att de ska kunna tilldelas internationella miljöcertifikaten Blue Flag eller Blue Star Marina tack vare investeringshjälpen.
I Finland deltar sju småbåtshamnar i projektet och från Åland är tretton hamnar med. Här är en lista över de hamnar som deltar i projektet.
De åboländska hamnarna i Brännskär och Stenskär är med i projektet.
- För vår del har projektet en stor betydelse. Det handlade om att välja mellan att fortsätta med hamnverksamheten eller lägga ner. Vi skulle inte ha haft möjlighet att göra den här satsningen utan det här projektet. Det är frågan om så stora pengar, säger Agneta Jansson, hamnföretagare vid Stenskär.
- Projektet är väldigt betydelsefullt. Vi skulle inte ha möjligheter för en så här stor satsning om man skulle vara tvungen att stå för hela summan. Det är en väldigt stor stödprocent som är väldigt unik. Man ska nog ta vara på den här chansen, de kommer inte ofta, säger Simon Strömsund hamnföretagare vid Brännskär.
Duschar, brygga och bastu
Totalt deltar 32 hamnar från Åland, Finland, Sverige och Estland i projektet som pågår i tre år, med start i februari 2018. Av den totala projektbudgeten på 8,9 miljoner euro går 75 procent direkt till konkreta investeringar i hamnarna. Finlands andel av projektbudgeten uppgår till 1,6 miljoner euro.
Investeringarna kan bland annat handla om kameraövervakning för ökad säkerhet, solceller, välfungerande trådlös nätuppkoppling, nya flytbryggor, moderna bokningssystem, nya elsystem, handikappanpassningar samt vatten- och avloppssystem.
- Röda tråden för vårt stora projekt är att satsa på grundservicen i hamnarna. För vår del innebär det en stor satsning på ett servicehus med några duschar och en bykstuga. Dessutom kommer vi att bygga en hamn med bättre vindskydd på andra sidan ön, säger Simon Strömsund på Brännskär.
- Vi kommer att få en ny brygga och vi hoppas att vi får bojar och el till den. Senan är det också meningen, om allt går enligt planerna, att vi skulle få en strandbastu, säger Agneta Jansson på Stenskär.
Novia fungerar som koordinator
Yrkeshögskolan Novia fungerar som koordinator för de finländska hamnarna. Det innebär att de hjälper hamnarna med det administrativa gällande investeringarna och EU-stödet.
Marianne Frid som är forskningsledare i bioekonomi vid Novia säger att det läggs stor fokus på hållbarhet och ekologiska lösningar i projektet.
- När turister väljer vart de vill åka är det allt fler som värdesätter att hamnarna har miljövänliga lösningar, säger Frid.
Frid säger att det finns flera sätt att förbättra hållbarheten vid hamnarna ute i skärgården, men att läget givetvis innebär en del utmaningar.
Strömsund säger att de vid Brännskär ska satsa på att utveckla både användningen av solenergi samt sophanteringen.
- Vi kommer bland annat göra små vägbelysningar som kommer fungera med hjälp av solpaneler. Dessutom kommer vi att förbättra vår avfallsstation för att göra sopsorteringen ännu bättre.
Förutom det kommer de, enligt Strömsund, också att förbättra diskstationen så att besökare inte behöver diska från båtarna.
Vad är det viktigaste man kan göra för att förbättra situationen för småbåtshamnar?
- Att hålla basservicen på en bra nivå. Behoven och begären är lite högre nuförtiden än tidigare. Det är a och o att det ska fungera och fortsätta att utvecklas för att hålla liv också i små hamnar. Att de inte bara stängs, att det kommer nya ställen för att hålla liv i skärgården och skärgårdsturismen.
- Båtfolk som kommer till Brännskär följer med intresse hamnens utveckling. Det är alltid roligt att kunna erbjuda nya saker. Det här är ett spännande projekt.
Söker projektledare
I februari sätter den konkreta planeringen igång och på våren börjar arbetet. Enligt Strömsund har de mycket kontakt med Marianne Fred på Novia.
- Det är ju både för dem och för oss ett stort och nytt projekt så det finns mycket frågor. Därför är kommunikationen väldigt viktig just nu, säger Strömsund.
- Vi söker för tillfället en projektledare. Runt nyår kommer vi att börja rekrytera så om det är någon där ute som känner att man vill jobba med det här i tre år framåt så ser vi fram emot din ansökan på Novia, säger Frid.