Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige lika oromantiskt som Saudiarabien - när satiren jagar sanningen

Från 2017
Der Spiegels fasad i regn
Bild: CARSTEN KOALL/EPA

Sanning, satir eller fejknyheter. Att gränsen ibland kan vara hårfin visar en debatt från Tyskland. Flera stora och kända mediers tvivelaktiga rapportering om den svenska samtyckeslagen fick till slut en satirtidning att reagera och kräva rättelse.

Låt oss vara helt ärliga. Den tyska satirtidningen Der Postillon är inte känd för den höga sanningshalten i de skrivna artiklarna.

I USA har satirtidningen till och med funnits listad i en programvara, som är utvecklad för att identifiera sajter som förmedlar falska nyheter.

En av de mest kända satirartiklarna handlar om ett Berlinsjukhus, som för att spara kostnader går in för att utföra kirurgiska ingrepp endast nattetid.

Mellan klockan 22 och 5 sover ju de allra flesta i alla fall, så genom att operera då kan sjukhuset spara på narkosmedel skriver tidningen.

Trots att det i det här laget för de allra flesta är helt klart att det handlar om satir, väcker nättidningens artiklar också reaktioner där de som kommenterar utgår från att det som skrivs är sant.

Också i samband med Berlinsjukhuset klagade en hel del läsare över att det nog finns pengar för flyktingar, men inte narkosmedel på sjukhus.

Det är inte heller helt ovanligt att tyska medier då och då sväljer betet och går i satirfällan.

Sverige jämställs med Saudiarabien

Under den gånga veckan började Der Postillon få in förfrågningar om de tyska medierna igen har gått på en av tidningens satirminor.

I de tyska medierna cirkulerade nämligen rätt så vilda artiklar kring de förslag som Sveriges regering hade lagt fram då man presenterade sina planer för en ny samtyckeslagstiftning.

Innehållet och formuleringarna i många tyska medier var nämligen som hämtat direkt ur satirtidningen.

Svenskarnas framtida sexliv dödförklarades och lagförslaget hånades.

Sverige är nu det mest oromantiska landet i världen. Det är lika illa som i Saudiarabien och Iran, skrev till exempel tidningen Die Welt.

Nu ska det bli politiskt korrekt också i sängen hette det i en kommentar i anslutning till själva artikeln.

I tyska medier cirkulerade till och med ryktet om att det i framtiden är bäst att göra upp en skriftlig överenskommelse innan man hoppar i säng.

Att den tänkta lagen endast gäller för män hörde till ett av de lindrigare felen i de flesta artiklar.

Starkt överdramatiserat

Allt det här blev till slut för mycket för Stefan Sichermann, som står bakom satirtidningen Der Postillon.

På sociala medier startade han en kampanj för att försöka få de övriga tyska medierna att se över vad man egentligen skriver och rätta till de fel som förekommer i samband med rapporteringen om den svenska samtyckeslagstiftningen.

I satirtidningens namn försökte han framförallt göra de övriga medierna uppmärksamma på att det svenska förslaget i själva verket är betydligt mindre dramatiskt än vad man i Tyskland nu rubricerar.

Det enda det i själva verket handlar om är att det ska bli förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.

Eller med statsminister Stefan Löfvens egna ord från presskonferensen där förslaget till lagen presenterades.

– I grunden är budskapet enkelt, man tar reda på om den du vill ha sex med också vill ha sex och är du osäker, avstå.

Ambassaden ingriper

De tyska medierna har ändå lyckats göra hela saken betydligt större och mer komplicerad än vad den egentligen är.

Det gick till slut till och med så långt att Sveriges ambassad i Berlin fick gå ut med en förklaring på tyska för att räta ut frågetecknen och kommentera de många felaktigheterna.

I meddelandet från ambassaden heter det bland annat att svenskarna i framtiden inte kommer att behöva underteckna några skriftliga överenskommelser innan de har sex.

Ambassaden tackade samtidigt också Der Postillion för att man har tagit upp saken och försökt rätta till felen.

Stefan Sichermann är ändå inte helt nöjd. Hans kampanj har endast haft en marginell inverkan på rapporteringen.

Vissa medier har visserligen gjort några små rättelser i sina artiklar, men i flera nättidningar som till exempel i Die Welt står artiklarna oförändrade.

Och i kommentarerna kan läsarna fortsätta att göra sig lustiga över de politiskt korrekta och tokiga svenskarna med sina påstådda sexkontrakt.

– Så som artiklarna nu står där delas de mycket flitigt och samlar en hel massa klick. Det har tidningarna säkert inget emot, säger Sichermann till medieportalen Meedia.