Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland redo för JVM – Tolvanen säkrade seger i genrepet

Från 2017
Uppdaterad 23.12.2017 14:05.
Eeli Tolvanen i det finländska hockeylandslaget.
Bildtext Eeli Tolvanen fastställde slutsiffrorna när Juniorlejonen slog Tjeckien med 4–2.
Bild: Tomi Hänninen

Allt är som det ska inför VM-starten. Juniorlejonen går in i turneringen som ett vinnande lag efter en spelmässigt övertygande 4–2-seger över Tjeckien i den sista träningsmatchen. Och tilltänkta skyttekungen Eeli Tolvanen visar målform.

Efter 17 mål i KHL i höst är förväntningarna skyhöga på Eeli Tolvanen när JVM i ishockey startar i USA på annandag jul. Framför allt i power play förväntas Jokerits 18-åring bli guld värd för Finland.

Och när Juniorlejonen genrepade genom att slå Tjeckien med 4–2 i Niagara Falls visade Tolvanen att han tagit höstens målform med sig till landslaget. Lämpligt nog med ett mål i numerärt överläge.

Tolvanen gjorde matchens sista mål i power play, framspelad av centern Janne Kuokkanen och backen Henri Jokiharju. Charlotte Checkers AHL-forward Kuokkanen stod också själv för ett av de finländska målen. Övriga målskyttar för Juniorlejonen var Ilvescentern Joona Koppanen och HPK:s ytter Jere Innala.

Finland spelade ut Tjeckien efter noter och vann skottstatistiken i utklassningsstil, Juniorlejonen sköt över 40 skott mot mål medan finländska målvakten Ukko-Pekka Luukkonen stod för 13 räddningar.

Stor spelmässig dominans

Liknande siffror sågs tidigare i veckan, då Finland slog Schweiz med 4–2 efter stor spelmässig dominans. Bristen på effektivitet var också det enda som störde tränaren Jussi Ahokas.

– Vi har lyckats skapa många chanser, men vi måste bli vassare i målskyttet. Det är en stor sak som måste gå framåt ett snäpp, säger Ahokas till Yle.

– Jag är nöjd med segrarna och att vi lyckades hålla i taktpinnen i de här två matcherna. Men i VM blir motståndet svårare, och nivån på vårt spel måste höjas, säger Ahokas.

Finland får känna på en annan av turneringsfavoriterna direkt i första omgången då Juniorlejonen ställs mot Kanada i en match som startar klockan 23 på annandag jul och sänds på TV2 och Yles Arena. Finland har aldrig i JVM-historien lyckats slå Kanada i liten rink.

Finlands uppställning i genrepet mot Tjeckien:

Kristian Vesalainen-Janne Kuokkanen-Eeli Tolvanen
Juuso Välimäki-Miro Heiskanen

Aleksi Heponiemi-Aapeli Räsänen-Otto Koivula
Olli Juolevi-Henri Jokiharju

Jere Innala-Joni Ikonen-Rasmus Kupari
Kasper Kotkansalo-Urho Vaakanainen

Juha Jääskä-Joona Koppanen-Eetu Tuulola
Robin Salo-Eemeli Räsänen

Målvakt: Ukko-Pekka Luukkonen (Lassi Lehtinen)

Powerplayfemmor:
Kuokkanen-Räsänen-Vesalainen-Tolvanen-Heiskanen
Heponiemi-Ikonen-Koivula-Juolevi-Jokiharju

Diskussion om artikeln