”Campingarna i Spanien är som ålderdomshem på vintern - men det finns inga ålderdomshem där man har så roligt som här”
Monica och Göran Hilli har levt karavanarliv på vintrarna i Spanien sedan år 2011. Efter att det blivit oroligare i Nordafrika och Turkiet ses Spanien som en trygg plats och antalet karavanare ökar stadigt.
– Livet som karavanare är en pensionärsgrej. Man behöver ha mycket tid när man ska fara ut i Europa. Fyra semesterveckor på sommaren är för kort, det blir bara stressigt, säger Göran Hilli i Sundom i Vasa.
Göran och Monica Hilli är båda i sjuttioårsåldern och som pensionärer kan de fara iväg på hösten då semestertiden är förbi i Europa.
– Vi har varit båtmänniskor och tillbringat all ledig tid på sjön i fyrtio års tid. Vi sa alltid att sedan när vi blir pensionärer ska vi fara och upptäcka Europa.
När de blev pensionärer så körde de tre, fyra gånger per år ut i Europa med personbil och bodde på småhotell och gasthaus.
– Vi hade inte en tanke på att bli karavanare, för vi ansåg att de var lite speciella, säger Göran Hilli med ett leende.
Ändå startade deras liv som karavanare år 2010.
– Vi var och tittade i en bilaffär då min hustru insåg att en husbil vore perfekt för våra behov.
Med en åtta meter lång husbil
Idag kör paret Hilli en åtta meter lång, fullt utrustad husbil. De turas om med körandet och båda tycker att det går bra att köra genom Europa.
– Trafiken är livligare än hemma, men är man lugn och håller avstånden så går det bra. Inte heller autobahn i Tyskland utgör något problem, konstaterar Monica Hilli.
Resan söderut startar i september efter att paret Hilli dragit upp båten. De kör ner i sakta mak genom Europa och kommer till slut fram till Spanien.
Sedan kommer de hem igen lagom till lillajul. Efter nyår, någon gång i januari far de söderut igen.
Återvänder till favoritplatser
Det kan ta mellan en och en och en halv månad innan de är framme i södra Spanien. Under resan ner finns det vissa favoritplatser som de gärna återvänder till.
– Vi kör olika rutter, gärna via småvägar. Det är det som är det intressanta, att upptäcka Europa.
Mitt i vintern försöker de vara så långt söderut i Spanien som möjligt, på en camping i Torre del Mar.
I Torre del Mar finns många finlandssvenskar och svenskar och sällskapslivet är livligt.
– Vi äter tillsammans och kvinnorna går på ”antikrundor” och marknader tillsammans och köper det vi inte behöver, skrattar Monica Hilli.
– Vi brukar säga att det är som ålderdomshem på campingarna i Spanien på vintern. Men det finns inga ålderdomshem i Norden där man har så roligt som vi har på campingarna.
Spanska campingar dragit vinstlott
I samband med umgänget på campingarna märker paret Hilli hur viktigt det är med språkkunskaper.
Det finns tyskar överallt, men också många holländare. På senare tid har också antalet franska karavanare ökat rejält, efter att det blivit otryggare i Marocko.
– Spanska campingar har dragit en vinstlott efter att det också blivit oroligare i Turkiet och Egypten. Jag har använt mina tyska kunskaper för första gången i livet, säger Göran Hilli.
Livet i Spanien innehåller många aktiviteter. Ibland hyr de bil och varje dag är de ute med sina elcyklar, som är på modet bland karavanarna i Spanien.
Jag mår på alla sätt så mycket bättre där nere.
En fördel är att det också är billigt att leva i Spanien. Maten kostar ungefär hälften jämfört med här hemma och att äta ute går på fem, sex euro.
Renligheten är också väldigt god i Spanien, både när det gäller maten och servicehusen där wc och kök är inrymda på campingarna.
– Jag mår på alla sätt så mycket bättre där nere. Om det då beror på värmen eller kanske maten, det vita brödet till trots. Vi äter mycket skaldjur, fisk, olivolja och vin, säger Göran Hilli.
Hemåt i november
När det är dags att återvända hem för julfirande behöver de inte dra hem alla ägodelar, utan lämnar kvar förtält, mattor och elcyklar på campingen i Torre del Mar.
Eftersom det är sent på året när de börjar köra hemåt är föret inte alltid det bästa. Göran, som själv varit fyrtio år i däckbranschen, berättar att de använder vinterdäck utan dubb.
Husbilar är lite besvärliga i vintertrafik och paret stannar alltid och väntar ut vädret om det blir dåligt.
– När det börjar skymma söker vi upp en camping, lagar mat och vilar, och skriver på Facebook på datorn, skrattar Monica Hilli. Hon skriver små dagsrapporter om hur de kört och var de tagit kväll, som släkt och vänner får ta del av.
Kontakten till barn och de snart vuxna barnbarnen i Finland håller paret också via Messenger, Skype och WhatsApp.
Folk tror vi är galna när vi kör norrut i november.
Det är för familjens skull som de kommer hem till jul. Annars skulle de göra som de flesta andra och stanna hela vintern på campingen.
– Folk tror vi är galna när vi kör norrut i november, berättar Göran Hilli. Men efter nyår bär det igen av söderut.
Då tar de först färjan mellan Vasa och Umeå, som tar endast cirka fyra timmar. Sedan kör de E4:n ända ner till Helsingborg och Helsingör.
De fortsätter genom Danmark och tar bilfärjan från Rödby till Puttgarden och in i Tyskland.
Numera kör de vidare genom Luxemburg, för att slippa de branta backarna i Kassel. Därifrån går resan vidare mot Moseldalen och Rhenfloden och sedan via Montpellier in i Spanien.
Tänker hålla på så länge det går
Hur högt upp i åren kan man då leva karavanarliv? Man är ju beroende av att själv kunna ta sig fram.
– Vi är över 70 år båda två och vi vet att gränsen kommer emot. Men vi har vänner som är över 80 år och som fortfarande kör sina husbilar ner till Spanien varje vinter.
– Man ska vara lite tokig som pensionär och hålla på så länge det går. Man kommer inte ifrån att det här är som en andra ungdomstid.