Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vad hände egentligen i Österbotten år 2017?

Från 2018
Uppdaterad 02.01.2018 10:19.
skarv
Bildtext Skarvar hör till något av det mest diskuterade ämnet under året som har gått.
Bild: Yle/Andy Ödman

Skarvar, sexuella trakasserier, batterifabriker... listan på ämnen som har engagerat österbottningarna är lång. Vi minns året som gått i en sammanfattande krönika.

Januari - vacciner, sjukskötare och teslaprojekt

I januari meddelande THL att det på vissa områden i Österbotten, bland annat i Jakobstad, finns risk för mässling som en följd av den låga vaccinationstäckningen. Just vaccinationer har varit ett ämne som diskuterats och debatterats flitigt under året.

I januari fortsatte också Vasas arbete med att locka en Teslafabrik till regionen. Bland annat grundades en förening, och staden ordnade tillsammans med ett antal storföretag ett kickoff-evenemang i Vasa.

En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa
Bildtext Gigafactory - sanning eller dröm?
Bild: Vasa stad

Ett norskt bemanningsföretag besökte också Österbotten i januari med målet att ragga sjukskötare till Norge. De lockade bland annat med högre löner.

Året inleddes också med tråkiga besked för kirurgin vid Malmska sjukhuset i Jakobstad. Social- och hälsovårdsverket var tvungna att spara, vilket ledde till att bara dagkirurgin fick finnas kvar.

Februari - medborgarinitiativ, styckmord och torgparkeringar

I början av februari fick man snabbt ihop 50 000 namnunderteckningar till ett medborgarinitiativ om att Vasa centralsjukhus skulle få omfattande jour efter att social- och hälsovårdsreformen träder i kraft.

Samma månad skakades Österbotten av ett sällsynt styckmord i en lägenhet i Jakobstad. När domen föll blev en man dömd till 10 års fängelse för dråp.

Den åtalade kvinnan i Österbottens tingsrätt på torsdagen.
Bildtext Styckmordet blev i rätten ett dråp
Bild: Yle/Johanna Ventus

I Jakobstad har den nya torgparkeringen varit en snackis under året. I februari lämnade en politiker in en motion om att staden skulle dra sig ur bolaget som driver grottan, och önskade att man inte skulle fortsätta med att förstora grottan.

Mars - vaccin, sjukhus och vargobservationer

I mars startade Institutet för hälsa och välfärd, THL, en utredning om vad det är som gör att föräldrar låter bli att vaccinera sina barn.

rokotetta annetaan käteen
Bildtext Vaccinering har varit en av årets största snackisar.
Bild: Shutterstock

Samma månad blev också den nya U-byggnaden vid Vasa centralsjukhus klar. Den är 7000 kvadratmeter stor och blev egentligen klar två månader i förtid.

I mitten av mars kunde bland annat jaktchef Sten Pellas konstatera att man har observerat ovanligt mycket varg i Österbotten. År 2012 fick man in 39 observationer – i fjol var man uppe i 286 observationer.

April - skarvskrämmare, bilfabriker och val

I april fick Vasa tillstånd att skrämma bort skarven från Metgrundet i stadsfjärden. Tillståndet möttes inte direkt av hurrarop från grannkommunerna.

Juckasgrynnan i Vasa skärgård, en liten holme med flera hundra skarvbon. På bilden flyger ett antal fåglar.
Bildtext Skarvar har irriterat under hela året
Bild: Yle/ Axel Brink

I april åkte biltillverkaren Valmet Automotive runt i landet för att hitta ny personal till sin fabrik i Nystad. Turnén stannade till i Karleby där runt 300 personer sökte tjänst vid fabriken.

I april ägde också kommunalvalet rum, ett fenomen som är svårsammanfattat i en mening. Åtminstone röstade österbottningarna flitigt - i landskapet var valdeltagandet högre än landsgenomsnittet.

Maj - Kvarkenfärja, lärcenter och förorening

I maj tändes hoppet om att få en ny färja mellan Vasa och Umeå efter att man ett år tidigare hade fått avslag från EU. Inom Kvarkenrådet antog man en förnyad taktik för att locka EU-investeringar.

Så här ska den nya Kvarkenfärjan se ut.
Bildtext Det återstår att se om det här någonsin blir verklighet.
Bild: Midway Alignment of the Bothnian corridor/Wärtsilä

Under årets femte månad röstade också Korsholms fullmäktige igenom det omdebatterade projektet kring Kvevlax lärcenter.

I Vasa öppnade man upp idén om en batterifabrik så att den inte enbart gällde företaget Tesla. I maj besökte det svenska bolaget Northvolt Vasa för att se hur pass väl staden skulle lämpa sig för deras batterifabrik. Senare beslöt bolaget att fabriken placeras i Skellefteå.

I Jakobstad kom det fram att förorenat vatten rinner rakt ut i Fäbodaviken från pälsfarmsområdet Vallan.

Juni - batterifabrik och fusionsdiskussioner

Vasa stads planeringssektion kom också med ett förslag på var en möjlig batterifabrik kunde placeras.

Under försommaren röstade kommunstyrelsen i Korsholm om att börja diskutera en fusion med Vasa.

Styrelsegården i Vasa.
Bildtext En diskussion om en möjlig fusion mellan Vasa och Korsholm tar form.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

I juni ägde den dramatiska regeringskrisen rum. SFP hann börja drömma om att rymmas in i en ny regering, men när krisen var över hade egentligen ganska lite förändrats i konstellationen. Anna-Maja Henriksson var inte glad över regeringens politiska fintande.

Juli - rivning, rådjur, pandor och dans

Under juli månad inleddes något av sommarens följetång – den gamla skorstenen på Vasklot i Vasa skulle rivas.

Jakobstadspolisen fick mer att bita i sin utredning om skadeskjutna rådjur.

En jättepanda i djurparken i Peking tar en tupplur.
Bildtext Snart bor det pandor på Ähtäri Zoo.
Bild: EPA/DIEGO AZUBEL

Experter från Ähtäri Zoo åkte iväg till Kina för att hitta vilka pandor som Finland skulle ta emot som 100-årspresent av Kina.

Evenemanget Klacken Party i Lillby gick vilt till under en spelning med norska Freddy Kalas.

Augusti - gruvdrift och terrorbrott

I slutet av augusti beslöt sig gruvbolaget Keliber för att öppna en litiumgruva i Karleby.

Efter den tragiska knivattacken i centrala Åbo höjde också polisen i Österbotten sin beredskap. I Åbo dog två personer och åtta skadades.

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Bildtext Knivattackerna i Åbo berörde och engagerade
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

September - ritningsfusk, brand och farledsfördjupning

Under sommaren hade man i Jakobstad börjat diskutera om entréhusen till den nybyggda torgparkeringen verkligen såg ut som de borde. I september kunde tekniska nämnden konstatera att de inte var byggda enligt bygglovet, och möjligtvis behöver byggas om.

I Vasa evakuerades två höghus under en natt i slutet av september. En brand på översta våningen i ett av husen spred sig fort.

Reparation av taket efter branden i Sunnanvik i Vasa.
Bildtext Det eldhärjade huset i Sunnanvik.
Bild: Yle/Jukka Tyni

I Korsholm beslöt fullmäktige att man kan börja fusionsförhandla med Vasa – men först ska en folkomröstning äga rum.

Staten godkände också en fördjupning av farleden i Karleby hamn. Trots att staden får 45 miljoner euro till projektet, så kommer det att svida i plåboken.

Oktober - knivhuggning, drograzzia och fettfri mjölk

En tidig kväll i mitten av oktober knivhögg en 15-åring en ung kvinna i nacken vid Metviken i Vasa. Lyckligtvis överlevde kvinnan.

I Jakobstad genomförde polisen en drograzzia vid Oxhamns skola. Det resulterade i att 17 personer i åldrarna 14 och 15 år blev misstänkta för straffbart bruk av narkotika. Ämnet diskuterades under nästan hela hösten.

Dimma och höst vid Metviken i Vasa.
Bildtext I oktober knivhöggs en ung kvinna vid Metviken i Vasa.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Ett beslut som skulle komma att skapa ringar i vattnet på andra håll i Österbotten var Vörås beslut att skippa fettfri mjölk i skolan. Senare skulle också bland annat Närpes göra samma sak.

Under oktober fortsatte det att blåsa runt dagkirurgin vid Malmska sjukhuset i Jakobstad. SFP:s lagmotion om att bevara kirurgin debatterades i riksdagen, och Jakobstads social- och hälsovårdsnämnd valde att hålla huvudet kallt.

I början av oktober presenterade skarvarbetsgruppen äntligen en åtgärdsplan för skarvproblematiken, men långt ifrån alla var nöjda.

I slutet av oktober ägde en tragisk olycka vid en tågplankorskning rum i Raseborg. Ett tåg kolliderade med ett militärfordon med beväringar från Nylands brigad. Bland de döda och skadade fanns flera österbottningar.

November - trakasserier och byggfusk

#Metoo-rörelsen tar världen med storm och kvinnor vittnar om vidden av sexuella trakasserier. I Vasa vittnade många nuvarande och forna elever vid Vasa Övningsskolas gymnasium om sexuella trakasserier i uppropet #Övistoo. Uppropet skulle senare leda till att en lärare sade upp sig och en annan lärare tilldelades en varning.

Den relativt nybyggda simhallen i Kristinestad visade sig ha omfattande fuktskador och kan stå inför en rejäl renovering. Simhallsansvariga hoppas att byggbolaget står för kostnaderna.

Torget i Jakobstad fortsätter att vara föremål för irritation.

Silorna som står intill Academill i Vasa
Bildtext Silornas öde närmar sig.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Efter att ha stått oanvända sedan förra millenniet blev det avgjort att silorna i Vasa ska rivas. Två tävlingar ska vaska fram vad som ska ersätta dem. Ett besvär mot detta beslut lämnades ändå in till Vasa förvaltningsdomstol närmare årsskiftet, så processen kring silorna fördröjs.

December - ishallsuppdatering

Ishallen i Vasa har aldrig varit så aktuell som nu. I skuggan av att en renovering på 16,5 miljoner euro ska genomföras så rasade ett rör ner på publiken under en konsert. En kvinna bröt nackkotor som följd av olyckan.

Ett ventilationsrör har fallit ner i ishallen i Vasa.
Bildtext Olyckan i ishallen väntar ännu på en förklaring.
Bild: Lehtikuva/Rune Käld

Diskussion om artikeln