Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva varnar för ny blodsutgjutelse i östra Ukraina, efter USA:s beslut att förse Ukraina med tunga vapen

Från 2017
Uppdaterad 23.12.2017 16:31.
En kvinna hämtar saker ur sitt sönderskjutna hus i byn Jasinovataja i Donetsk-regionen den 21 december. Byn kontrolleras av proryska rebeller.
Bildtext En kvinna hämtar saker ur sitt sönderskjutna hus i byn Jasinovataja i Donetsk-regionen den 21 december. Byn kontrolleras av proryska rebeller.
Bild: EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

"Idag driver USA tydligt Ukraina mot ny blodsutgjutelse", säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov. Uttalandet kommer efter det amerikanska beslutet att sälja tunga vapen till Ukraina. Bland annat pansarvärnsrobotar som Ukraina länge velat ha.

USA:s utrikesministerium meddelade på fredagen att USA:s president Donald Trump beslutat tillåta försäljning av tunga vapen till Ukraina.

Enligt ABC News handlar det bland annat om 210 pansarvärnsrobotar och 35 system för avfyrning av robotar.

Beslutet måste godkännas av kongressen, men väntas inte stöta på större motstånd varken bland republikaner eller demokrater.

"Handlar enbart om försvar"

Ukraina har länge försökt övertala både USA och EU-länder att förse landet med tunga vapen som pansarvärnssystem.

I konflikten med proryska separatister har det amerikanska stödet till Ukraina hittills begränsat sig till militärträning och utrustning som exempelvis fordon.

Privata amerikanska företag har också tillåtits sälja lättare vapen till ukrainarna.

En julprydnad i en lägenhet som skadades i granatbeskjutning i byn Jasinovataja den 21 december. Två personer dödades i beskjutningen.
Bildtext En julprydnad i en lägenhet som skadades i granatbeskjutning i byn Jasinovataja den 21 december. Två personer dödades i beskjutningen.
Bild: EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO

Tidigare har både Obama- men också Trumpadministrationen uttryckt oro för att Ryssland är såpass välutrustat militärt att Ryssland kan svara på ukrainsk upprustning med ytterligare upptrappning av konflikten.

Nu säger det amerikanska utrikesministeriet att USA bara vill hjälpa Ukraina att försvara sig.

- Hjälpen från USA handlar enbart om försvar. Som vi alltid sagt så har Ukraina rätt att försvara sig, sade utrikesministeriets talesperson Heather Nauert.

Samtidigt har striderna trappats upp

Konflikten mellan den ukrainska armén och proryska separatister bröt ut i april 2014. Kriget har krävt över 10 000 människoliv.

I februari 2015 slöts vapenviloavtalet som kallas Minsk II. Avtalet minskade våldet, men kriget har ändå fortsatt.

Avtalet övervakas av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Övervakarna har vittnat om upptrappade strider under den senaste tiden.

Ryssland har initierat en internationell diskussion om att skicka FN-fredsbevarare till östra Ukraina. Det råder ändå stor oenighet bland annat om var fredsbevararstyrkan i så fall skulle få verka.

En kvinna i byn Novoluganskoje, i Donetsk, visar upp sitt skadade garage efter granatbeskjutning den 20 december.
Bildtext En kvinna i byn Novoluganskoje, i Donetsk, visar upp sitt skadade garage efter granatbeskjutning den 20 december.
Bild: EPA-EFE/VOLODYMYR PETROV

För några dagar sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson att striderna i östra Ukraina ökat med 60 procent i år. Han beskyllde Ryssland för upptrappningen.

Tillerson sade också att konflikten i Ukraina är det enskilt största hindret för en bättre relation mellan USA och Ryssland.

Beslutet att sälja tunga vapen till Ukraina riskerar att försämra relationen ytterligare.

Källor: AP, Reuters