Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rappare delade ut julmat i Helsingfors: “Många får det tufft under julen”

Från 2017
Artisten Mikael Gabriel delar ut julmat till mindre bemedlade i MAlm den 23 december 2017.
Bildtext Mikael Gabriel delar ut julmat till mindre bemedlade i Malms köpcentrum. Att få träffa sin idol kan sänka gränser för att söka hjälp tror arrangörerna.
Bild: Niklas Evers

Med julmat, ledighet och klappar blir julhelgen lätt en dyr tillställning och under veckoslutet ordnas därför flera välgörenhetsevenemang så att alla ska ha råd att fira jul. I Helsingfors delade musiker ut mat åt 300 familjer inför julafton.

Det är tredje året i rad som artisterna Mikael Gabriel och JVG (Jare & VilleGalle) delar ut julmat åt familjer i stadsdelen Malm i Helsingfors.

- Det är fint, alla kan få fira jul och det behöver inte alltid handla om pengar, säger Sari, som precis kommit in i Malms köpcenter efter att ha köat i regnet.

Lång kö utanför Malms köpcenter där musiker delar ut mat inför julen den 23e december 2017.
Bildtext Kön in till köpcentret i Malm var lång under lördagen då maten delades ut. Vissa var tvungna att köa utomhus i över en timme.
Bild: Niklas Evers

Sari och hennes familj får en matkasse som innehåller bland annat julskinka, kaffe och julklappar. Sedan musikerna första gången delade ut mat har både livsmedelsproducenter och bokförlag hoppat på idén och donerat produkter till utdelningen.

Julen blir dyr för många

- Iden är att skapa julstämning och dela med sig av det goda. Det finns många mindre bemedlade barnfamiljer som får det tufft under julen om det ska skaffas skinkor och andra julsaker, säger musikern Reino Nordin.

Reino Nordin underhåller under ett välgörenhetsippo i Malms köpcenter den 23 december 2017.
Bildtext Reino Nordin underhöll de som köade inne i köpcentret.
Bild: Niklas Evers

Stämningen i matkön är god, trots det dåliga julvädret.

- Det är ett snärtigt initiativ! Killarna sköter sitt på rätt sätt. Här råder julstämning och alla är glada, säger Marko Siiki.

Högtid för välgörenhet

Men de drygt 300 matkassar som delas ut räcker inte till alla i kön.

Artisterna bakom utdelningen hoppas nu att flera skulle följa deras exempel.

- Det skulle vara tufft om artister i till exempel Uleåborg och andra delar av Finland följde efter. Det finns säkert folk på andra håll i Finland som behöver hjälp, säger musikern Jare Brand från JVG, en av arrangörerna.

Jare Brand från rapduon JVG.
Bildtext Jare Brand från rap-duon JVG hoppas att välgörenhetstraditionen fortsätter många år till. "Det är ett bra sätt för företag att bli av med produkter som inte gått åt."
Bild: Niklas Evers

Matutmaningen i Malm är ändå inte det enda välgörenhetsevenemanget under helgen. Bland annat bjuder Frälsningsarmén på julbord under julen. Den kanske största festen i välgörande syfte går av stapeln i Mässcentret i Helsingfors där Heikki Hursti ordnar sin årliga julfest för ensamma och mindre bemedlade.

Diskussion om artikeln