Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grönland: ”Finland får behålla julgubben”

Från 2017
Uppdaterad 25.12.2017 11:49.
Julgubben under Rukas skidvärldscup 2017.
Bildtext Julgubben är från Finland.
Bild: Heidi Koivunen / All Over Press

Nordpolen eller Lappland - den eviga striden om julgubbens ursprung kan nu äntligen vara löst. Det finns inga pengar i julgubben, anser Grönlands turistorganisation som nu satsar allt på naturupplevelser. Finland får gärna hålla julgubben, skriver Danmarks Radio.

- I Danmark tror alla barn att julgubben kommer från Grönland. Men i andra länder förknippar man julgubben med Finland. Vi kan inte konkurrera med Finland, säger Lykke Geisler Yakaboylu som är direktör för Visit Greenland.

Tidigare var julgubben en del av det grönländska varumärket och under 1990-talet fick han ett kontor i huvudstaden Nuuk. Där fanns bland annat ett litet postkontor ditt barn kunde skicka brev till julgubben. Det här blev ändå aldrig någon ekonomisk succé.

Svårt att konkurrera med Finland

Lykke Geisler Yakaboylu från Visit Greenland har besökt Santa Claus Village i Lappland.

- Det är fantastisk för finländarna, men enligt mig är det lite av en cirkus. Vi har svårt att konkurrera med det koncenptet, säger hon.

Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart.
Bildtext Grönlänningarna satsar på naturupplevelser för turisterna.
Bild: Corbis/Yle

Upplevelser istället för "Disneyshow"

Enligt henne vill Grönland hellre satsa på äventyr och upplevelser, som norrsken och hundsläde för sina turister.

- Vi vill satsa på upplevelser, till skillnad från den finländska ”Disneyshowen”. Det vill vi inte konkurrera med. Vi har satsat på det tidigare och det lyckades inte – så för oss för Finland gärna hålla julgubben, säger Geisler Yakaboylu.

Steffen Fog som arbetar som reseguide i Grönland tror ändå att de flesta grönlänningar kommer att hålla fast vid att julgubben kommer från Grönland.

- När man bor här är det nästan som att häda sin hemort om man säger annat, säger han.

Diskussion om artikeln