Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jussi Jokinen jagar Stanley Cup i ovan roll – "Nu är jag en spelare i fjärdekedjan som spelar 10-12 minuter"

Från 2017
Jussi Jokinen skjuter pucken.
Bildtext Jussi Jokinen i Los Angeles Kings tröja.
Bild: Steven King/Icon Sportswire/All Over Press

Under tio NHL-säsonger har Jussi Jokinen snittat över en halv poäng per match. Med 920 matcher i bagaget hägrar så småningom slutet på den framgångsrika karriären. Nu spelar finländaren i en defensiv roll i Los Angeles Kings. NHL-veteranen uppskattar att få spela i ett lag som kan gå långt.

Jokinens visit i Edmonton Oilers blev kortvarig. I juli kritade han på ett ettårskontrakt men i mitten av november blev finländaren bortbytt till Los Angeles Kings där karriärens 13:e NHL-säsong fortsätter.

– För första gången på 13 år har jag inte en finländsk lagkamrat. Kings har inte haft en finländare på över tio år, säger Jokinen till Yle Urheilu.

Lauri Tukonen spelade fyra matcher i laget säsongen 2006–2007 och en NHL-match säsongen därpå. Esa Pirnes spelade 57 matcher i Los Angeles säsongen 2003–2004.

Ny roll

Los Angeles är Jokinens sjunde NHL-klubb i karriären. 34-åringen har tidigare spelat för Dallas Stars (2005–2008), Tampa Bay Lightning (2008–2009), Carolina Hurricanes (2009–2013), Pittsburgh Penguins (2013–2014) och Florida Panthers (2014–2017).

– Min egen roll har förändrats en hel del. Förr spelade jag i en av de två offensiva kedjorna. Då fick jag mycket speltid och ansvar i powerplay. Nu är jag en spelare i fjärdekedjan som spelar 10-12 minuter och boxplay.

I Los Angeles har det blivit 1 + 4 = 5 poäng på 15 matcher.

– Den största utmaningen är mental, jag behöver anpassa mig till rollen för att kunna hjälpa laget.

Vill spela i ett vinnande lag

Trots höga förväntningar har hans förra klubb Edmonton fått en bedrövlig start på säsongen. Laget har tagit 36 poäng på 36 matcher och är fyra poäng från slutspelsstrecket. Los Angeles (48 poäng på 37 matcher) är däremot tvåa i väst. Jokinens klubb har lika många poäng som ettan Vegas Golden Knights och trean St. Louis Blues.

– För varje dag som går kommer jag bättre in i laget. Att vi har vunnit så många matcher har underlättat det hela.

Jussi Jokinen och Drew Doughty firar Torrey Mitchells mål.
Bildtext Jussi Jokinen passade till två mål i matchen mot New York Rangers.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter förra säsongens missade slutspelsplats var förväntningarna på Los Angeles inte skyhöga inför säsongen. Under hösten har klubben som vann Stanley Cup 2012 och 2014 hört till ligans positivare överraskningar.

– Det viktigaste är jämnheten, att vi kan spela med fyra kedjor. Våra toppkillar, (Anze) Kopitar och (Drew) Doughty samt målvakterna (Jonathan Quick och Darcy Kuemper), har varit oerhört bra. Spelet i boxplay är visst bäst i ligan för tillfället, säger Jokinen.

– Som spelare hoppas man förstås på att få spela i ett lag som kämpar om Stanley Cup. Här är det realistiskt att vinna så förhoppningsvis får jag vara kvar lite längre.

Varmt i Los Angeles

Han kände ingen i klubben sedan tidigare.

– Det är rätt så sällsynt, inte minst med tanke på att jag har spelat så länge och i så många lag. Det samma gällde i Edmonton.

– Jag hann vänja mig vid värmen i Florida. Då man kliver ut ur hallen här skiner solen och det är varmt. Det gör susen för en äldre spelares kropp.

Klimatet hör till de positiva aspekterna i Los Angeles, trafiken till de negativa.

– Jag är tvungen att starta tidigare. Trafikrusningarna är värre än jag har varit med om någonstans. Beroende på trafiken tar det mellan en kvart och en timme att ta sig till ishallen.

Diskussion om artikeln