Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands Gabriel: Post-brexit kunde passa som modell för Turkiet och Ukraina

Från 2017
Uppdaterad 26.12.2017 16:57.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel
Bildtext Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.
Bild: EPA-EFE/OMER MESSINGER

EU:s överenskommelse med Storbritannien om relationen efter brexit kunde fungera som mall för länder som ännu inte är redo att bli en del av unionen. Det här föreslår Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Gabriel hade speciellt Ukraina och Turkiet i åtanke när han uttalade sig i en intervju med det tyska mediebolaget Funke på tisdagen.

Den tyska utrikesministern ser inte att vare sig Ukraina eller Turkiet kommer att kunna ta det slutliga steget in i unionen inom de närmaste åren. Samtidigt vill han se att förhållandet utvecklas.

EU:s och Turkiets flaggor.
Bildtext EU:s och Turkiets flaggor.
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Tidigare i december gav Bryssel klartecken till Storbritannien att gå vidare med förhandlingarna om hur relationen ska se ut i framtiden. Londons strävan är att ha en närmare relation till EU än vad andra länder har.

– Om vi får till stånd en smart överenskommelse med Storbritannien som reglerar relationen med Europa efter brexit, kunde det bli en modell för andra länder, säger Gabriel.

Tullunion och visumfrihet finns redan

Turkiet som varit ett EU-kandidatland sedan 1999 har redan en tullunion med EU från 1995 som möjliggör handel utan tariffer för de flesta varor.

En möjlighet kunde vara att erbjuda Ankara en tätare variant av tullunionen. Gabriel tillade att ett sådant projekt förutsätter förändringar i det politiska klimatet i Turkiet.

Med Ukraina har EU redan nu ett handels- och samarbetsavtal. Det råder dessutom visumfrihet för ukrainare som reser till Schengenområdet för kortare vistelser.

Källor: Reuters, EU-kommissionen, Yle

Diskussion om artikeln