Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vasabo startar insamling för att hjälpa Hassan Zubier: "Oavsett vad han säger tycker jag han är en hjälte"

Från 2017
Uppdaterad 27.12.2017 16:49.
Livet efter attacken är svårt men Hassans son ger hans liv mening.
Bildtext Det var Yles bild på Hassan Zubier och hans son som fick Sonya Höstman att slutligen aktivera sig och starta en insamling.
Bild: Nella Nuora / YLE

Det var bilden på Hassan Zubier och hans lilla bebis som avgjorde det för Sonya Höstman. Nu startar hon en insamling för Åbohjälten och hans familj. - Han är ung och har ett litet barn som behöver sin fars inkomster, säger Höstman.

Många har berörts av Hassan Zubiers öde - mannen som själv blev knivhuggen när han försökte ingripa under attacken i Åbo i augusti.

Nu har Vasabon Sonya Höstman bestämt att hon ska samla in pengar för att hjälpa honom.

- Han säger själv att han inte är någon hjälte, men oavsett vad han säger så tycker ju nog jag det.

Höstman har berörts av Hassan Zubiers öde redan från början men det var bilden i Yles senaste intervju med honom som avgjorde saken för Höstman.

På bilden lyfter den rullstolsburna Zubier upp sin några månader gamla bebis.

- Han är rullstolsbunden för livet på grund av det här, och är ung och har ett litet barn som behöver sin fars inkomster, säger Höstman.

Man går och väntar att andra ska göra nånting men man måste nog ta tag i det själv

Sonya Höstman

Sonya Höstman har själv fyra barnbarn.

- Jag tillägnar insamlingen Ellen, Lisa, Ida och Freja. Man går och väntar att andra ska göra nånting men man måste nog ta tag i det själv. Jag är glad att jag gjorde det och hoppas på det bästa.

Höstman är ekonom och numera pensionär och har också tidigare engagerat sig i välgörenhet. Men det här är första gången hon startar en insamling själv.

Höstman har kollat upp att det ska gå bra att samla in pengar för en privatperson så här. Hon har också varit i kontakt med Hassan Zubier via Facebook.

- Han var nog riktigt glad, vi ska hålla kontakt. Hans ekonomi och hans familjs ekonomi påverkas av det här. Jag tycker vi har en skyldighet att hjälpa.

Sonya Höstman sitter vid datorn.
Bildtext Sonya Höstman.
Bild: Yle /Antti Kuusiniemi

Insamlingen är fortfarande i startgroparna men Höstman har tänkt informera om den främst via Facebook där hon startat en sida för den: Insamling till förmån för Hassan Zubiers familj, heter den.

Hassan Zubier var på semesterresa i Finland och råkade vara på plats på torget i Åbo när knivdåden ägde rum den 18 augusti. När han ingrep för att försöka stoppa blödningen på en knivhuggen kvinna blev han själv attackerad. Ett av knivhuggen träffade ryggmärgen och han är nu rullstolsburen för livet.

Diskussion om artikeln