Ungdomens gåva i toner återuppstår för en dag - skicka in hälsningar och musikönskemål här
På nyårsdagen är det dags att återuppliva ett legendariskt finlandssvenskt radiokoncept: Ungdomens gåva i toner.
Eftersom det är Niklas Rosström som kommer att stå vid mikrofonen är det UGT i 1980-talstappning som vi kommer att få njuta av.
Men man ska inte glömma bort att UGT har betydligt längre anor än så.
Frivilliga unga sprang i trapporna
En som var med nästan från första början är legendariska radiorösten Eva Arrhenius.
- Det var Martin Englund som var den första programledaren för programmet, men i ett rätt så tidigt skede konstaterade han att han inte ville vara ensam i studion utan ville ha mig med.
Englund och Arrhenius hade lärt känna varandra på Pangklubben, en klubbverksamhet som ordnades på Balder i Helsingfors med syftet att erbjuda ungdomar vettig sysselsättning.
- De ville hålla oss borta från gatorna helt enkelt, och Pangklubben blev mycket populär, minns Arrhenius.
Ungdomens gåva i toner sändes på lördagseftermiddagar från studion på Fabiansgatan i centrum av Helsingfors.
- Varje vecka dök ett gäng frivilliga unga från Röda korset upp och började svara i telefon och skriva ner lyssnarnas hälsningar och önskemål. Och under sändningen sprang de sedan upp och ner i trappan med hälsningar och ibland skivor också.
Inga program för ungdomar
I dag är det en självklarhet att göra program för en ung målgrupp. Så såg det inte ut i slutet av 1960-talet.
- Man gjorde barnprogram och vuxenprogram men ungdomarna blev på sätt och vis utan, berättar Arrhenius. Därför blev UGT ett viktigt program för de unga, det var där de kunde önska just den musik de ville höra.
Svensk schlager, Beatles och Rolling Stones stod högt i kurs under Arrhenius år i UGT-studion.
- Ibland åkte vi också ut och sände direkt från Lurens eller Dragsvik. Men jag märkte att lyssnarna ogärna ville framföra sina hälsningar själva i sändningen, poängen var liksom att redaktören skulle göra det.
Europeisk musik blev pop
Några år efter starten var det Ulf "Uffe" Ahrenberg som tog över Ungdomens gåva i toner.
- Under den perioden bandades programmet på förhand så jag hade gott om tid att gå till skivarkivet och leta fram rätt skivor.
Ahrenberg gissar att det kom in 30-40 önskemål i veckan, och givetvis kunde inte alla önskeskivor spelas under den cirka en timme långa sändningen.
- Jag försökte skapa lite variation och plocka önskeskivor så att det inte blev precis samma låtar vecka efter vecka.
Ahrenberg minns att en våg av europeisk populärmusik drog fram under de år han var disc jockey i UGT.
- Det blev mycket eurovisionsmusik, till exempel. Jag tror folk då insåg att det gjordes häftig musik också i Europa.
Fick skriva autografer
Uffe Ahrenberg kan inte minnas att han skulle ha blivit någon direkt stjärna i samband med UGT.
- Men visst blev man ju stämplad, ibland hade det kanske varit en bild på mig i någon tidning eller så kände folk igen mitt namn eller min röst och då vågade sig de sig fram för att berömma programmet. Lite autografer fick jag skriva också, det har inte hänt sedan dess.
Prata inte på svansen, Rosström!
I mitten av 1980-talet var det Niklas Rosströms tur att bli programledare för UGT.
- Jag var ju själv rätt ung då och måste ju säga att jag formades en hel del av 80-talet och de stora produktionerna, de fläskiga låtarna och stora sounden.
Ännu på 80-talet var önskeprogram i radio ett av de bästa sätten att få höra sin favoritlåt.
- Det fanns ju inget Spotify eller dylikt, om man inte råkade äga låten på skiva eller kassett fick man hoppas att den förr eller senare skulle spelas någonstans.
Många satt och bandade UGT för att få en egen kopia av sin låt, och jag fick klagomål om jag gått in och pratat på introt eller svansen och förstört alltsammans, skrattar Rosström.
Huruvida han tänker prata på intron i revival-sändningen återstår att se, men Rosström utlovar en riktig nostalgibomb på nyårsdagen.
- Vi fokuserar på 80-tal den här gången, så det blir förstås en massa härlig musik, men också minnen av kläder, frisyrer och annat roligt vi hade för oss då det begav sig.
Du kan skicka in ett musikönskemål och en hälsning redan nu via formuläret här nedan. Telefonslussen kommer också att vara öppen under sändningens gång på 0600 11 12 13.
Ungdomens gåva i toner Revival i Yle Vega den 1 januari kl 14.03 - 17.