Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sandningsbilarna i Östnyland går på högvarv i blixthalkan

Från 2017
En person skuffar fram en barnvagn på en isig väg.

Det har varit otroligt halt i Östnyland under julhelgen och onsdagsmorgonen. Kommunernas underhållsarbetare har fullt upp med att sanda vägar och trottoarer.

Speciellt under annandag jul och på onsdagsmorgonen har det varit halt på trottoarer och vägar i Östnyland. Orsaken är nederbörden och temperaturväxlingarna.

Redan nu har det förekommit klagomål om att det inte har varit sandat på en del ställen, till exempel vid Borgå torg och ytterom hälsostationen i Näse.

Plusgrader gör att sanden försvinner

Underhållsmästare Hannu Pirttinokka vid Borgå stad säger att de gatuunderhållsarbetare som har haft jour under julen har fått sanda ganska ofta.

– Vi sandar genast då det blir köldgrader. Men då vädret blir mildare sjunker sanden genom isen och så får vi sanda på nytt.

Enligt Pirttinokka har det redan gått åt enorma mängder sandningssand den här vintern. På onsdagen fick han beställa mer sand så att den ska räcka till.

Sandad gångväg
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Gatuunderhållet sker i prioritetsordning. De gator som har högst prioritet sandas först. På Borgå stads webbplats finns en karta över vilka vägar och gator som prioriteras.

– Huvudlederna saltas och resten sandas. Nu åkte till exempel en del bilar upp till Gamla stan för att sanda och andra åkte västerut. Destia ansvarar för saltning och sandning på sina vägar, säger Hannu Pirttinokka.

Alla vägar i Lovisa måste sandas

Vid halv tio-tiden på onsdagsförmiddagen säger markbyggnadschef Irma Korppi i Lovisa att hon ännu inte har hunnit stämma av med dem som skött sandningen under julhelgen.

Men eftersom det har varit halt antar hon att alla gator och vägar som Lovisa stad ansvarar för har behövt sandas.

Ännu på onsdagsmorgonen var det regnigt och halt i Lovisa.

– Det är en utmaning eftersom vädret hela tiden förändras. När det blir blött efter att det har varit minusgrader måste vi sanda allt.

Också i Lovisa har man tre olika klasser för vilka vägar som prioriteras, både då det kommer till plogning och sandning.

På Lovisa stads webbplats finns mer information om underhållsklasserna, men huvudlederna och de viktiga sidovägarna hör till klass ett.

– De sandas först och sedan ser vi hur vi går vidare beroende på vädret, säger Korppi.

Diskussion om artikeln