Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna ger gärna bort begagnade kläder till tillförlitliga organisationer

Från 2017
Röda korsets loppmarknad i Vasa
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

De allra flesta finländare donerar begagnade kläder. Enligt en undersökning som Taloustutkimus har gjort på uppdrag av ett antal välgörenhetsorganisationer uppger 81 procent av finländarna att de åtminstone då och då ger använda kläder till välgörenhet.

Det är främst hushåll med barn som gör kläddonationer. Hushållen anser det vara bra att varor cirkulerar och de betonar att de med donationerna vill stöda en hållbar utveckling.

De flesta ger kläder till kända och tillförlitliga välgörenhetsorganisationer (78 procent). Det finns också de som skänker bort kläder till släktingar och bekanta (19 procent).

Generalsekreteraren för föreningen Vastuullinen Lahjoittaminen, Pia Tornikoski, säger att det är viktigt att välgörenhetsorganisationernas kommunikation är tydlig.

- Skyltningen vid insamlingspunkterna bör vara synlig och klar, så att de som skänker kläder vet vem som är mottagare. Det ska också vara enkelt att donera, säger Tornikoski.

För dem som vill donera pengar är det viktigt att veta till vilket ändamål pengarna går.

- Medborgarna vill stöda välgörenhet och samtidigt får information om vilka resultat som uppnås med donationen, sger Tornikoski.

Diskussion om artikeln