Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gustaf Antell: Estland struntar i Jesus under julen - barnen sjunger julgubbens lov i stället

Från 2017
Redaktören Gustaf Antell.
Bild: Johanna Kannasmaa

Man behöver inte veta vem Jesus är för att fira en god jul. Åtminstone inte om man bor i Estland, konstaterar Gustaf Antell i sin korrespondentkolumn från ett av världens minst religiösa länder.

- Vet du vem Jesus är, frågade jag min fyraåriga dotter på julaftonen.

- Nej, säger hon.

Inte vet hennes tvillingbror heller vem Jesus är.

Det här är helt i linje med deras totala okunskap om Gud. Ibland efter att vi har läst bönen "Gud som haver" tillsammans brukar jag fråga, men bara en gång har jag fått ett svar.

- Han gjorde oss.

- På vilket sätt gjorde han oss?

- Jag vet inte.

Våra tvillingar går på dagis, eller lekskolan som jag fortfarande kallar det. På dagis i Estland har musiken en central plats och barnen lär sig många och långa sånger och ramsor till julfesten.

Inte en enda vers eller visa har något med det kristna budskapet att göra.

När julgubben kommer till lekskolan - och senare hem till oss - måste barnen läsa upp en ramsa eller sjunga en sång för varje present de tar emot. Men inte en enda vers eller visa har något med det kristna budskapet att göra.

Jag frågor min nioåriga dotter om hon någonsin har sjungit en julsång på dagis eller i skolan som nämner Jesus eller Gud.

Hon kommer ihåg en sång där refrängen gick något i stil med ”bästa presenten är Jesus” och slutade med ”fader Kris”. Hon kommer inte ihåg om de sjöng någon kristen sång när de uppträdde med skolkören i Mikaelskyrkan vid julen förra året.

En uppslagen psalmbok och ett kors.
Bild: Simone Voigt

Att jag lever i ett gudlöst land kommer förstås inte som en överraskning. Under det senaste decenniet har det gjorts flera internationella gallupundersökningar där folk har tillfrågats om de är religiösa.

Estland är enligt den här definitionen konstant Europas minst religiösa land med bara ungefär en av sju som svarar ja. Globalt sett är det bara Kina och Japan som är mindre religiösa länder.

Vad var det nu Jesus hade med julen att göra?

Skillnaden mellan Estland och Sverige, Europas näst minst religiösa land, är markant. När jag bodde i Sverige fick jag aldrig höra en vuxen person säga:

- Vad var det nu Jesus hade med julen att göra? Något var det, det vet jag, men jag kommer inte ihåg vad.

Det här är något jag har hört flera gånger i olika versioner.

Julgubben åker iväg från Korvatunturi
Bild: Yle

Om man bortser från att nästan ingen känner till julevangeliet så är den estniska julen ganska lik den finländska. Det är julgran, jultomtar och julgubbe för hela slanten.

Amerikanska julfilmer på TV och penninginsamlingar för de fattiga. Ett för varje år växande antal presenter, men fortfarande är kanske julen ändå mer vänlig än materialistisk i Estland.

Jag vet inte om jag borde säga det eftersom det tär på min pedagogiska trovärdighet, men ett par gånger i veckan ber jag alltså "Gud som haver" med mina barn. Tanken är att något av dem någon gång ska be mig förklara den och på det sättet kan vi sedan tala om religion tillsammans.

Den planen har hittills totalfloppat.

Men de har många frågor om julgubben.

Diskussion om artikeln