Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen i Österbotten har svårt att rekrytera

Från 2017
Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Det råder brist på svenskspråkiga poliser i Österbotten. I Jakobstad har man tvingats till en nödlösning och anställt två pensionerade poliser.

Inte heller till tjänsterna i Närpes och Kristinestad har man fått sökande som uppfyller språkkraven, där har man anställt två poliser som inte kan tillräckligt bra svenska, just nu.

- De vill båda lära sig svenska och de är nu anställda för ett halvt år vardera. Om de lär sig svenska under den här tiden och uppfyller språkkraven om ett halvt år lediganslår vi tjänsterna igen och då kan de söka på nytt, säger överkommissarie Hans Snellman.

Överkommissarie Hans Snellman vid Österbottens polisinrättning
Bildtext Hans Snellman.

Poliserna som har anställts i Jakobstad har också anställts för ett halvt år.

- De har gått i pension under det här året så de kan systemen, säger Snellman.

Brist även vid polisyrkeshögskolan

Också vid polisyrkeshögskolan råder det brist på sökanden som uppfyller språkkraven. Kursen som skulle ha startat i januari är framskjuten till augusti. Enligt Snellman är det ungefär tio sökanden som kunde antas till kursen.

- Vi hoppas att vi får tillräckligt med sökanden så att kursen kan starta i augusti.

För att fylla kursen krävs 20 antagna.

Poliisi Helsinki Kamppi
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I november ordnade polisen tillfällen där de som är intresserade av polisyrket fick bekanta sig med polisens verksamhet.

- I Jakobstad hade vi elva som sa att de skulle söka till utbildningen och i Vasa fyra. Jag hoppas att de uppfyller kraven.

Det är inte bara språkkraven som ska uppfyllas för att någon ska bli antagen till polisutbildningen. Enligt Snellman är det ibland de fysiska kraven som sätter käppar i hjulen.

- Modersmålet har också visat sig kunna ställa till problem.

Diskussion om artikeln