Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s Egeland om evakueringarna i Syrien: Sjuka barn får inte bli förhandlingsvaluta

Från 2017
Jan egeland, chef för det humanitära arbetet i Syrien, gestikulerar och talar framför FN:s flagga.
Bildtext Evakueringarna av sjuka får inte göras till en förhandlingsfråga, säger Jan Egeland.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

FN-sändebudet Jan Egeland fördömer utbytet av fångar mot evakueringen av sjuka från den belägrade Damaskus-förorten östra Ghouta. Civila får inte användas i dragkampen mellan de stridande parterna, säger Egeland.

Evakueringen av kroniskt och allvarligt sjuka civila från östra Ghouta väntas bli klara under torsdagens lopp.

I tisdags fördes tre barn och en vuxen för vård till det regimkontrollerade Damaskus och ytterligare 13 barn evakuerades under onsdagen.

Sammanlagt ska 29 allvarligt sjuka personer enligt en överenskommelse mellan rebellerna i området och den syriska regimen föras till sjukhus i Damaskus för att få vård.

Tio år gamla Zuhair väntar på att evakueras från östra Ghouta till ett sjukhus i Damskus.
Bildtext Tio år gamla Zuhair (th.) är ett av barnen som ska evakueras. Han lider av cancer som redan har tvingat läkare i området att amputera hans ena ben i brist på ordentlig vård och rätt utrustning.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Hjälporganisationen Syrisk-amerikanska vårdsällskapet SAMS meddelar ändå att en av de 29, en liten flicka, dog precis då hennes föräldrar informerades om evakueringsbeslutet.

- I morse då våra lokala medarbetare nådde familjen för att berätta att vi hade fått godkännande för evakueringen svarade familjen att deras dotter redan hade dött, säger Mohamad Katoub vid SAMS.

Väntan för lång för många

FN:s humanitära sändebud Jan Egeland uppmanar nu parterna i kriget att inte göra sjuka och skadade civila i behov av vård till förhandlingsvaluta i konflikten.

Egeland hänvisar till uttalandet från den största rebellgruppen i östra Ghouta om att regimen gick med på evakueringen i utbyte mot att gruppen släpper fångar.

- Det är ingen bra överenskommelse om det innebär att sjuka barn görs till valuta i en dragkamp mellan stridande parter. Det borde inte få ske. De har rätt att få evakueras för vård och vi har en skyldighet att evakuera dem, säger Egeland.

En ambulans i syriska Douma deltar i evakueringen av sjuka från östra Ghouta.
Bildtext Evakueringen har låtit vänta på sig. En flicka som skulle vara bland de evakuerade hann dö i väntan på vård, uppger hjälparbetare.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Egeland säger också att väntan kommer att bli för lång för de flesta allvarligt sjuka i de belägrade områdena om de tvingas vänta på liknande överenskommelser.

FN:s lista över sjuka i behov av evakuering från belägrade områden hade 494 namn i slutet av november.

Den siffran krymper ändå hela tiden, inte på grund evakueringar, utan för att människorna på listan avlider.

- Vi har nu i månader konstant försökt få evakueringarna godkända av regimen och samtidigt få in livsmedel och andra livsviktiga förnödenheter till området, säger Egeland.

”Ett krig mot vården”

Över 400 000 människor är kvar i östra Ghouta som ligger bara några kilometer från centrala Damaskus.

Området har varit belägrat sedan 2013 och har just ingen fungerande vård kvar, då områdets sjukhus och kliniker har bombats under krigets lopp.

Syrisk flyktingfamilj bor i en övergiven skola i östra Ghouta.
Bildtext En syrisk familj som tvingades fly sitt hem då striderna i utkanterna av Ghouta trappades upp. De bor i en övergiven skola.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Under hela belägringen har bristen på mat, mediciner och andra förnödenheter varit akut och svår att åtgärda på grund av regimens blockader.

- Kriget i Syrien har på många sätt varit ett krig riktat mot vårdyrkena, säger Egeland.

- För många sjukhus har bombats, hundratals läkare och sjukskötare har dödats eller sårats och det finns alltså inte mycket kvar för de 400 000 civila i området att ty sig till.

Området hörde till flera frontpartier som enligt en överenskommelse mellan regimen, Ryssland och Turkiet skulle trappas ner.

I november fortsatte ändå striderna och bombningarna av det rebellkontrollerade området.

Diskussion om artikeln