Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetare från Nya Zeeland: Nordbor har blivit dummare

Från 2017
Uppdaterad 28.12.2017 08:43.
profil
Bild: Pixabay/ElisaRiva

Det finns tydliga tecken på att nordbor börjar bli lite dummare. De senaste åren har IQ-nivån dalat, hävdar den nyzeeländske statsvetaren James Flynn.

Under stora delar av 1900-talet har nordborna förbättrat sina resultat i tester som mäter intelligenskvoten.

Samma trend har gällt så gott som i alla länder där detta har kunnats mätas.

I en artikel i tidskriften Intelligence konstaterar Flynn hur Danmark, Finland och Norge tappat i IQ under slutet av 1900-talet och början av 2000-talet. Det genomsnittliga tappet är 0,23 IQ-poäng per år sedan 1990-talet, skriver Forskning & Framsteg.

Sverige saknar data för senare år, men har legat nära grannländerna i mätningarna på 1990-talet. Flynn tror att Sverige följer efter i grannarnas utveckling.

Ett exempel på figurer som kan vara med i ett IQ-test.
Bild: Wikimedia commons

- Det är tydligt att alla skandinaviska länder har en fallande trend sedan 1995. Det verkar som att de faktorer som har gjort att IQ har ökat har tappat kraften, säger Flynn till Forskning & Framsteg.

Han anser att skolorna förbättrades under 1900-talet fram till 1980, men därefter har inte kvaliteten ökat.

En av huvudförklaringarna är att 1900-talets skola och arbetsliv blivit allt mer abstrakt och rationellt, och att detta påverkat vårt sätt att tänka.

– Det kan vara så att Skandinavien ligger före en större trend, säger Flynn till Forskning & Framtid. Flera andra länder visar tecken på stagnation i IQ-tillväxt, till exempel Storbritannien, Nederländerna, Estland och Tyskland. Men i USA fortsätter IQ att stiga.

Flynn vet inte om utvecklingen går att vända.

- Men det är långt viktigare att vi använder oss av den stora och faktiska ökning vi upplevt på lång sikt till något vettigt än att bekymra oss över ett mindre fall, säger han till tidningen Forskning & Framsteg.

FNB