Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotusentals protesterar mot nya aktiveringslagen - den är oskälig mot arbetssökande

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2018 15:31.
Kvinna sitter i ett hav av räkningar.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos/ Ufuk Uyanik

Medborgarinitiativet för att omkullkasta aktiveringsmodellen för arbetslösa har på bara några dagar samlat över 50 000 namn.

Undertecknarna kräver att lagen om arbetslöshetsskydd som riksdagen godkände strax före jul återtas omedelbart.

Riksdagen godkände lagen med den nya modellen med rösterna 103-90 den 19.12. Medborgarinitiativet startades dagen efter att lagen godkändes.

Ett medborgarinitiativ kan överföras till riksdagsbehandling om det samlat 50 000 namn.

"Lagen är absurd"

Aktiveringsmodellen innebär att arbetslöshetsunderstödet sjunker om den arbetssökande inte har uppfyllt särskilda villkor.

De som söker jobb ska under en period på tre månader ha arbetat eller deltagit i någon form av sysselsättningsfrämjande verksamhet i 18 timmar.

- Det är en lag som bestraffar medborgare för sådant medborgaren själv inte kan bestämma om. En sådan lag är absurd, står det i medborgarinitiativet.

Kurva som visar att underskrifterna ökat till över 27 000 på bara några dagar.
Bildtext Medborgarinitiativet samlar namn i snabb takt.

Undertecknarna ser modellen som oskälig eftersom det inte är de arbetssökande som bestämmer vad resultatet av rekryteringsprocesserna är - utan arbetsgivarna.

Den arbetslösa som blir utan jobb bestraffas alltså med sänkt arbetslöshetsskydd även i de fall där hen aktivt har sökt jobb, men inte fått något sådant.

Initiativet påpekar också att den arbetssökande själv inte kan bestämma om vilka serviceformer det finns för arbetssökande på den egna hemorten, och inte heller får bestämma vilken tjänst de kan söka till - det bestämmer TE-byråerna.

- Det är oskäligt att bestraffa den arbetssökande för att hen inte har fått de tjänster hen behöver från TE-byrån, står det i initiativet.

Artikeln uppdaterades klockan 12:35 med nytt antal underskrifter.

Artikeln uppdaterades med antalet namn klockan 17.14.

Diskussion om artikeln