Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopolitiker: nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolor

Från 2017
Uppdaterad 29.12.2017 11:23.
Studerande som markerar i ett klassrum.
Bildtext Arkivbild. Personerna på bilden har inget att göra med ämnet.
Bild: Image Source/All Over Press

För några dagar sedan uppdagades ett äldre fall av trakasserier i Åboskolorna Puolalanmäen lukio och Puolalan koulu.

Då meddelade Åbo stads ledning att staden har nolltolerans gällande sexuella trakasserier och att man tar alla fall på allvar.

Samma svar kommer nu från stadens politiker som Yle Åboland kontaktar.

- Under den tid som den nuvarande nämnden för fostran och undervisning har arbetat så har vi inte fått information om liknande fall. Om sådana fall kommer fram så behandlar vi dem självklart.

Färgpennor.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det säger Kaija Hartiala (Saml), ordförande för nämnden för fostran och undervisning. Hartiala var medlem i nämnden också under förra valperioden.

"Ansvaret ligger hos tjänstemännen"

Samtidigt påpekar Hartiala att nämnden inte är någon expertgrupp. Hon betonar att det ligger på tjänstemännens ansvar att ta itu med trakasserier och det finns det tydliga instruktioner för hur man ska gå till väga.

- Skolorna har team som tar hand om det här och vid behov anlitas psykologer och skolläkare.

-Nu som då uppstår problemsituationer , det behöver inte alltid vara frågan om trakasserier, och vi har goda metoder för hur vi går vidare i sådana fall.

Enligt Hartiala utgår nämnden från att staden följer lagen. Stadens tjänstemän informerar också henne om problem uppstår.

Kritor liggandes vid en krittavla
Bild: Yle/Madeleine Boström

- Det samma gäller mobbnings- eller misshandelsfall. I all verksamhet ska staden se till att lagen följs. Även om nämnden är det högsta beslutande organet så är vi ingen myndighet som utreder de här frågorna, utan det görs av tjänstemännen. Det arbetet tillhör lärare, rektorer, psykologer, skolläkare eller barnskyddsmyndigheter. Men nämnden blandar sig inte i själva utredningen och det är inte
heller vår uppgift, fortsätter nämndordförande Kaija Hartiala.

"Elevernas välmående kommer i första hand"

Barbro Schauman (SFP) är ordförande för svenska sektionen för nämnden för fostran och undervisning och också medlem i den stora bildningsnämnden.

Hon håller med om att det är nolltolerans som gäller då det kommer till sexuella trakasserier i skolvärlden.

barbro schauman
Bildtext Barbro Schauman.
Bild: YLE/Linus Hoffman

- Jag blev förvånad då jag läste i Turun Sanomat om fallet i Puolalan koulu och att staden har skjutit ifrån sig ärendet för att bevara skolans rykte. Det tycker jag är förkastligt. Självklart är det elevernas välmående som kommer i första hand, konstaterar Schauman.

Enligt Schauman är det vanligt att politikerna blir kontaktade av Åboborna. Det är välkommet säger hon och betonar att det är viktigt att beslutsfattarna får veta vad som sker.

- Om något pågår och om det finns problem, så når det också våra öron ifall eleverna bara vågar berätta om saken till de vuxna.

-Vi har inte möjligheter att ingripa operativt, men vi kan tvinga tjänstemännen att göra det, säger Schauman.