Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

TS: Mer än 30 före detta elever vittnar om sexuella övergrepp på Åboskola

Från 2017
Uppdaterad 29.12.2017 08:56.
Elever i den finska skolan Luostarivuori kan vistas i Samppalinnaparken under rasterna.
Bildtext Luostarivuoren koulu ligger på Samppalinnabacken i Åbo centrum.

Turun Sanomat skriver att en lärare på skolan Luostarivuoren koulu i Åbo har utnyttjat elever sexuellt på 1980- och 1990-talet.

Mer än 30 före detta elever från skolan Luostarivuoren koulu har sänt in berättelser om sina erfarenheter av övergrepp och trakasserier.

I berättelserna upprepas hur en av skolans manliga lärare hade behandlat sina elever osakligt. I de grövsta fallen hade det förekommit samlag och oralsex.

Enligt berättelser av de före detta eleverna hade läraren också bjudit på alkohol åt de minderåriga eleverna på klassresor och utnyttjat deras berusade tillstånd för att göra sexuella närmanden.

Föräldrarna fick veta efter klassresa

Enligt Turun Sanomat hade övergreppen pågått i flera år och det hela uppdagades efter en resa till S:t Petersburg då elever berättat om händelserna för sina föräldrar.

En av mammorna hade tagit kontakt med den dåvarande direktören för den finskspråkiga bildningssektorn Turkka Hietanen. Hietanen tog dock inte emot föräldrarna och då gick de till stadsdirektörens sekreterare som lovade att ta till åtgärder.

Den före detta elevens mamma har berättat att skolan ordnade ett krismöte, men att föräldrarna inte fick veta om fortsatta åtgärder. De fick senare höra av barnen att läraren hade sagts upp.

Enligt de uppgifter Turun Sanomat har hade läraren avgått efter påtryckningar av den finskspråkiga bildningssektorns direktör Turkka Hietanen och skolans dåvarande rektor.

Samma uppfattning har även den nuvarande bildningsdirektören Timo Jalonen. Han påpekar dock att han endast har andrahandsinformation eftersom både Hietanen och dåvarande rektorn är döda i dag.

Enligt Turun Sanomat jobbar mannen fortfarande som lärare i S:t Karins. Enligt representanter för S:t Karins stad hade man ingen information om anklagelserna mot mannen då han anställdes.

Läraren bestrider anklagelserna

Turun Sanomat har också intervjuat den före detta läraren vid Luostarivuoren koulu som anklagas för övergreppen. Läraren bestrider anklagelserna.

Läraren säger till tidningen att han lämnade skolan för 23 år sedan och att de före detta eleverna borde gå till polisen med sina anklagelser och inte till pressen.

"Uppsägning är inte en tillräcklig åtgärd"

Enligt Turun Sanomat sköttes fallet likadant som då en lärare vid Puolalanmäen koulu anklagades för opassligt beteende. Då fick läraren behålla ryktet om han avgick "frivilligt".

Åbo stad beklagar att fallen i Luostarivuoren koulu och Puolalanmäen koulu inte ledde till en polisundersökning. Stadsdirektör Minna Arve påpekar att en uppsägning inte är en tillräcklig åtgärd i fall som dessa.