Vardagshjälten Rickard Skog ställer alltid upp – i vått och torrt

För mig handlar det om något naturligt. Det konstaterar Åbobon Rickard Skog, som av sin dotter nominerats till en av Svenskfinlands vardagshjältar. Skog är en man som rycker ut i vått och torrt för att hjälpa nära och kära.
Det har redan blivit mörkt då Svenska Yle hittar hem till Skog i stadsdelen Ilpois i Åbo. Inne i lägenheten håller Skog på med att renovera om köket och det är som bäst tapeten som ryker.
Att jobba med händerna är inget nytt för Skog, och det är också något som nämns i motiveringen av dottern Jeannette.
Han ställer alltid upp i vått och torrt. Från allt till att fara och hjälpa folk med att flytta, fixa bykmaskinen eller vad man än kan tänka sig behöva hjälp med.
Det spelar ingen roll när man ringer eller vad man behöver hjälp med. Kan han inte själv hjälpa så tar han reda på vem som skulle kunna göra det.
När jag opererade båda knäna tog han ledigt från jobbet och jobbade också hemifrån för att kunna hjälpa mig från morgon till kväll och körde mig till mina läkarbesök.
Han skaffade en egen säng åt mig till mina föräldrars hem och tömde ett rum så att jag skulle kunna bo hos dem så länge jag behövde.
- Det är nog ganska överraskande att man får så mycket gott sagt om något som kommer väldigt naturligt för mig. Det kommer hemifrån för mig. Min mor var mycket hjälpsam, speciellt med barn. Men visst är det kul att få tack för det man gjort, även om det för mig inte känns som att det behövs, säger Skog efter att han hört motiveringen.
Han hade inte hört om att han blivit nominerad till vardagshjälte, men började lista ut vad det handlade om efter att Svenska Yle ringt upp honom tidigare under dagen.
- Efter att du ringde slog jag en signal till dottern, sen blev jag lite visare, säger Skog.
Tvekar inte att erbjuda hjälp – oberoende vad det handlar om
Att vara en person som rycker ut i ur och skur har sina för- och nackdelar. Som stressigast blev att agera flytthjälp med några månaders mellanrum, berättar Skog. Men det finns ändå inte något som han inte skulle gå med på att hjälpa till med.
- Så här på rak arm kommer jag nog inte på något alls. Så länge man klarar av det. Man måste ju känna till sina gränser. Om jag inte klarar av att göra något så tar jag nog reda på vem som skulle kunna göra det. Det finns alltid sådant man inte klarar av, men det går nog att lösa på andra sätt, säger Skog.
Är vi då tillräckligt hjälpsamma i dagens samhälle?
- Nej det tror jag inte, tyvärr. Själv kunde jag också göra mera. I synnerhet för obekanta. För nära och kära blir det naturligt för de flesta, men det finns andra som behöver hjälp. Där kan vi alla bättra oss, säger han.
Varifrån kommer då ivern att jobba med händerna?
- Det är nog något jag alltid tyckt om. Ända sedan jag var liten. Jag jobbar själv på kontor och då behöver jag något att göra med händerna på fritiden. Det trivs jag med.
Är det här också något som kommer hemifrån?
- Till en viss mån jo. Tyvärr var det ju så att man inte fick göra så mycket när man var mindre. Man gjorde mer skada än nytta. Men man fick ju ändå hjälpa till så mycket man bara kunde.
Är du helt självlärd?
- Jo, inte har jag någon skolning. Inte skulle jag heller säga att jag är tekniskt avancerad, och då allt nuförtiden blir allt mer komplicerat och elektroniskt så går det nog över egen kunskap. Då får man söka hjälp, konstaterar Skog.
Förväntar sig varken guld eller gröna skogar
Något större tack för sina insatser förväntar han inte sig. Att hjälpa till är ett sätt att utmana sig själv, vilket är belönande nog, konstaterar Skog.
- Ett enkelt ”tack” är nog allt jag förväntar mig. Jag ser det som så att belöningen är det att man kan hjälpa någon. Dessutom är det belönande att se att man faktiskt klarar av något. Den där ”aha”-känslan när man klarat av att göra något. Inte behöver jag något utöver det.
