Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbokrögare tror inte på stora förändringar trots ny alkohollag

Från 2017
En man dricker öl.
Bildtext Krögarna vill invänta och se innan de går in för stora förändringar.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Får man tro krögare i Åbo kommer den nya alkohollagen inte att leda till några stora förändringar för krogbesökare. Åtminstone inte direkt efter tolvslaget på nyårskvällen.

Vi testade för ett antal år sedan att ha öppet en timme längre till klockan 3 men överraskande nog hade det en minimal inverkan på ekonomin så efter det har vi stängt klockan 2

- Jag har inte ännu lagt in mig i alla detaljer i den nya lagen men jag tror inte att den kommer att påverka vår verksamhet i någon större utsträckning, säger krögaren Tom Kivinen vid Bar4. Vi har inga planer på att förlänga öppettiderna och jag anser att om man är i farten klockan 3 eller 4 borde man nog åka hem snarare än fortsätta festa.

Tom Kivinen
Bildtext Krögaren Tom Kivinen tror inte på längre öppet.
Bild: Yle

Lagen förändras men ännu återstår det att se hur de lokala myndigheterna väljer att tolka lagens paragrafer

Kivinen får medhåll av både S-gruppens restaurangrepresentant Mikko Eskelinen och Mika Lattu som är restaurangchef och delägare i Restaurang Skolan och Uusi Apteekki.

Jag anser att om man är i farten klockan 3 eller 4 borde man nog åka hem snarare än fortsätta festa.

- Vi testade för ett antal år sedan att ha öppet en timme längre till klockan 3 men överraskande nog hade det en minimal inverkan på ekonomin så efter det har vi stängt klockan 2, säger Lattu. Det kan hända att vi under våren ser över öppettiderna men jag har på känn att vi fortsätter som nu.

Oklart hur de lokala myndigheterna tolkar lagen

Enligt Eskelinen så vill S-gruppens restauranger och krogar vänta och se hur situationen utvecklas. S-gruppen kommer att göra en egen kartläggning av läget under våren innan man fattar några beslut.

- Lagen förändras men ännu återstår det att se hur de lokala myndigheterna väljer att tolka lagens paragrafer, säger Eskelinen. Då vi vet hur de gör så kan vi också fatta beslut om hur vi går vidare.

Vi kommer inte att erbjuda kunderna dubbla portioner eller erbjuda drycker för hemresan trots att den nya lagen möjliggör det redan efter midnatt

Eskelinen tror att det dröjer fram till sommaren innan krogarna i Åbo på allvar gör några större förändringar.

Nyårsfirarna kommer inte att kunna utnyttja den nya alkohollagen

Den nya alkohollagen träder i kraft den 1.1.2018 men trots det kommer ingen av de krogar Yle Åboland har kontaktat att följa de nya föreskrifterna efter tolvslaget.

- Våra krogar kommer att ha samma gamla öppettider också under nyårshelgen och vi kommer inte att erbjuda kunderna dubbla portioner eller erbjuda drycker för hemresan trots att den nya lagen möjliggör det redan efter midnatt, säger Eskelinen. Vi håller oss som sagt till de gamla rutinerna och jag tror inte det skapar några som helst problem.

Lattu är inne på samma linje och de som besöker restaurang Skolan eller Uusi Apteekki under nyår ska inte förvänta sig några förändringar.

- Vi går enligt de gamla paragraferna tillsvidare men jag anser personligen att den nya lagen för mycket gott med sig men vi vill vänta och se hur landet ligger innan vi ändrar något, säger Lattu.

Nya lag förändrar inte konkurrensläget

Konkurrensen om kunderna är hård men krögarna är inte oroade att kunderna går till krogar som har längre öppettider eller som erbjuder friare utskänkning.

- Det har alltid funnits krogar eller nattklubbar som är öppna då vi stänger men vi ser dem mer som ett komplement än som konkurrenter, säger Lattu. Jag tror inte att konkurrensen hårdnar i och med den nya lagen.

I fortsättningen kan man komma med sin egen hink till bardisken och vi fyller den för hemvägen

Kivinen betonar att Bar4 redan försöker gå åt motsatt håll än den riktning alkohollagen nu erbjuder.

- Den nya lagen möjliggör exempelvis dubbelransoner men vi har redan börjat erbjuda 2 centiliters snapsar framom de vanliga 4 centilitrarna för att kunderna inte skulle dricka sig så berusade, säger Kivinen.

Av de tillfrågade krögarna är det endast Patrik Niskanen vid krogen Radbar som tänker se över öppettiderna så fort som möjligt och som tror att det kan bli populärt bland kunderna att köpa hem öl då krogen stänger.

Företagaren Patrik Niskanen i bryggeriet med etiketter till sina ölsorter.
Bildtext Patrik Niskanen tror att den nya alkohollagen erbjuder många nya intressanta möjligheter för krögarna.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- I fortsättningen kan man komma med sin egen hink till bardisken och vi fyller den för hemvägen, säger Niskanen. Det är en ny möjlighet för både kunderna och krogarna.

Enligt Niskanen är det sannolikt att öppettiderna också förlängs.

- Det handlar inte om en konkurrensfördel men då vi i dag har öppet mellan 14 och 02 så är det nog stor chans att vi i framtiden har öppet mellan 16 och 04 för att det är möjligt, säger Niskanen.

Cateringverksamheten drar nytta av ny alkohollag

I och med den nya alkohollagen så räcker det men en anmälan till myndigheterna om cateringföretagen erbjuder alkohol på sina evenemang och tillställningar.

Det här ser krögarna som en klar förbättring då byråkratin blir enklare och snabbare.

- Det här är något vi kommer att kunna dra nytta av då vi har som tradition att ordna pop-up restauranger, säger Kivinen. I och med den nya lagen kommer vi att kunna sälja alkohol lättare och både vi och kunderna vinner.

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
Bildtext Dubbelransoner blir vardag på krogarna i framtiden.
Bild: Mostphotos

Dessutom tror Kivinen att den förenklade tillståndsprocessen kan bidra till att krogar satsar mer på den här sortens pop-up verksamhet.

- Vi har bland annat erbjudit ett koncept där vi hämtar hem festen till kunden men tills nu har det varit otympligt för kunderna som förutom mat också har velat köpa alkohol, säger Kivinen. Den nya lagen förenklar detta och erbjuder nya spännande möjligheter för krögare och kunder.

Niskanen ger också tummen upp för lagändringen och ser många fördelar jämfört med den gamla lagen.

- Vi har som känt också ett bryggeri och många som ordnat bröllop har ofta kontaktat oss och velat köpa öl direkt från bryggeriet, säger Niskanen.

Enligt Niskanen har det hittills varit otympligt eller omöjligt att sälja direkt men i och med den nya lagen kan man sälja ut så starka produkter som 12 procent mellan klockan 9 och 21.

- Det är nog något som vi kommer att utnyttja maximalt och något som jag tror att kunderna också kommer att uppskatta, säger Niskanen.